IKEA ve H&M geri dönüştürülmüş tekstilde kimyasal standartlara ışık tutuyor

26 Kasım 2019

SÜRDÜRÜLEBİLİR TEKSTİL VE KİMYASALLAR

IKEA ve H&M geri dönüştürülmüş tekstilde kimyasal standartlara ışık tutuyor...

IKEA ve H&M Grubu mevcut geri dönüştürülebilir tekstil ürünlerinin mevcut kimyasal standartlara karşı nasıl bir önlem olabileceğini daha iyi anlamak için geniş kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi.

Tekstil ürünleri gibi malzemeler için geri dönüşüm döngüsünü kapatmak geri dönüştürülebilir tekstil ürünlerindeki kimyasal içerik hakkında kesik bilginin olması gibi endüstri seviyesinde birçok zorluk yaratıyor.

IKEA’nın 2030 yılına kadar çevrimli bir işletmeye dönüşmek için attığı kilit adımlardan biri ise sadece geri dönüştürülmüş veya yenilenebilir malzeme kullanmak. Tekstil ürünleri gibi malzemeler için geri dönüşüm döngüsünü kapatmak geri dönüş teknolojilerinin eksikliği, toplanan geri dönüştürülebilir tekstil ürünlerinin sınırlı düzeyde mevcut olması ve izlenebilirlik gibi bazı zorluklar ortaya koymaktadır.

Dahası toplanan geri dönüştürülebilir tekstil ürünlerindeki kimyasal içerik üzerine yapılan az sayıda kapsamlı çalışma vardır.

IKEA ve H&M Grubu, ilk aşamada pamuğa odaklanarak geri dönüştürülebilir tekstil ürünlerindeki kimyasal içeriğe bakan kapsamlı bir çalışma için iş birliği yaptı.

Amaç bu bilgiyi paylaşmak ve endüstri üyeleri, politika ve yasa koyucular arasında farkındalık yaratarak çevrimli işletme modelinin daha yaygın olarak benimsenmesinde gerçeklere dayanan kararlar verilmesinin yolunu açmaktır.

IKEA Aralık ve Tedarik Bölümünde Malzeme ve Yenilik Uygulama Yöneticisi ola Nils Månsson, “Çevrimli ekonomiye dönüşmek ve geri dönüştürülmüş malzemeleri kullanmak için endüstrisinin hangi madde türlerinin ve seviyelerinin güvenli olduğu konusuna hizalanan bir malzeme geliştirme yaklaşımına sahip olması gerekiyor. Bu çalışma ile toplanan geri dönüştürülebilir pamuklu tekstil ürünlerinin IKEA’daki katı güvenlik standartları karşısında gücünü anlamak istiyoruz.” dedi.

Güvenlik standartları

Toplanan geri dönüştürülebilir tekstil ürünleri genellikle kimyasal içeriğinin bilinmesi farklı malzemelerden oluşuyor. Bu nedenle birçok kimyasal maddenin test edildiği kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç duyuldu.

Bu çalışma farklı örgütlerden ve Avrupa’daki geri dönüşüm kurumlarından rastgele olarak toplanan geri dönüştürülebilir pamuklu tekstil ürünü üzerinde 8.000’den fazla testin uygulanmasıyla gerçekleşti.

Artık test edilen grupta hangi kimyasalların bulunma olasılığının olduğunu biliyoruz. Katı güvenlik standartlarımızı karşılarken geri dönüştürülebilir pamuklu tekstil ürünlerini yeninden kullanmak için hangi testlerin yapılması gerektiğini daha iyi anlamamıza izin veriyor. IKEA Alan ve Tedarik Bölümünde Çevrimli Malzeme proje lideri Mirjam Luc ise şunları söyledi: “Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma bu şekilde ve ölçekte yapılan ilk çalışma ve diğerlerini bu yaklaşım katılmaya davet etmek ve anlayışımızı kolektif olarak arttırma için heyecan duyuyoruz.”

Bu çalışma bu konuya yeni bir ışık tutsa da hala daha fazla bilgiye ihtiyaç var. Bu nedenle IKEA ve H&M Grubu çalışmaya devam etmeye ve bir sonraki adım olarak da toplanan geri dönüştürülebilir polyester ve yün açısından zengin tekstil ürünlerinde test yapmaya karar verdi.

 

Kaynak: Tıklayınız

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN