21 Şubat 2023
Askeri Tekstillerde Performans ve Konfor
Tekstilde Performans
Tekstil ürünlerinin performansı, üretilen ürünün, son kulanım amacına uygun olarak işlev göstermesidir. Yani, tekstil endüstrisinde performans, bir tekstil ürününün çeşitli ortam koşullarına ve tehlikelere karşı direnç kapasitesini tanımlar.
Askeri Tekstiller
Dünyanın hemen her yerinde askerler, özel askeri kumaşlar giyerken ayrıca özel performans tekstillerle hazırlanmış teçhizatlar kullanırlar. Askeri tekstillerde kullanılacak kumaşlar, standart kumaşlardan çok daha geliştirilmiş oldukça fazla özellikler gösterir. Çünkü askeriyede kullanılacak kumaşlar sadece üniforma amaçlı kullanılmazlar. Askeri tekstillerin çok çeşitli kullanım alanları ve işlevleri vardır. Askeri paraşütler, çadırlar, halatlar, örtüler gibi askeri gereçlerin üretiminde de bu özel performans kumaşlar kullanılır. Bu kumaşlar, soğuk, sıcak, yağmurlu ya da rüzgârlı hava şartlarıyla mücadele edebilecek şekilde üretilmişlerdir. Askeri tekstillerin doğal hava şartlarının yanında nükleer, biyolojik ve kimyasal tehditlere karşı da koruma sağlaması gerekir. Askeri tekstillerin tüm bu şartları yerine getirebilmesi için son kullanım amacına uygun olarak yüksek mukavemetli malzemeler kullanılması gerekir. Bu tekstiller genellikle polyester, vinil (PVC), akrilik, karbon, aramid gibi özel sentetik veya karışımlı malzemelerden yapılırlar.
Askeri Tekstillerin Fiziksel Özellikleri
Askeri tekstiller hazırlanırken uyulması gereken bazı parametreler vardır. Bunlar her askeri tekstilde olması gereken fiziksel özelliklerdir. Bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Askeri tekstiller hafif olmalıdır.
- Askeri tekstiller ateşe ve UV ışınlarına karşı dayanıklı olmalıdır.
- Askeri tekstiller soğuk hava şartlarına karşı dayanıklı ve suya dayanıklı özellikte olmalıdır.
- Askeri tekstillerde kullanılacak kumaşlar nefes alabilir ve kimyasal korumalı olmalıdır.
- Askeri tekstiller biyolojik olarak parçalanabilir olmalıdır.
Askeri Tekstillerde Konforun Önemi
Daha öncede belirttiğimiz gibi askeri tekstiller, birçok fiziksel şarta dayanabilen özel performans kumaşlardan üretilirler. Koruyuculuk, işlevsellik, dayanıklılık, askeri teçhizatlar için her zaman birincil amaç olmuştur. Yani askeri bir üniformanın ve diğer askeri teçhizatların, askeri korumak adına; hasara dayanıklı, hava şartlarına uyumlu, ter kontrolünü sağlayabilen özelliklerde tekstillerden üretilmesi gerekir. Bu tekstillerin üretiminde bu şartları sağlayabilecek teknoloji malzemelerinin üniformalara entegre edilmesi gerekir. Ancak askeri tekstillerde öncelik işlevsellik olsa da günümüzde işlevselliğin yanında konforlu olmasının gerekliliği de anlaşılmıştır.
Çünkü bir askerin şartlara dayanıklılığı, hayatta kalabilmesi giydiği ve kullandığı teçhizatın rahatlığıyla da alakalıdır. Askeri giysinin rahatlığı, kullanılan kumaşın, vücutla doğru etkileşimini tanımlar. Örneğin bir askerin vücut sıcaklığının sabit kalması önemlidir. Bu giysileri kullanacak olan askerin ne kadar sıcak ve soğuk hissettiği ile ilgili rahatlık veya rahatsızlık askeri giysiler için önceliklidir. Bu sebeple askeri bir kıyafetin eşit bir ısı ve nem transferini gerçekleştirebilmesi için kullanılan kumaşın bunu sağlayabilecek özellikte olması gerekir.