Aygenteks - Kablo Sıyırma ve Çekme Testi Kalite Kontrol Cihazı: FMT-W40

19 Nisan 2021

Kablo Sıyırma ve Çekme Testi Kalite Kontrol Cihazı: FMT-W40

Motorize kablo sıyırma (çekme) test cihazı FMT-W40; uç manşonlar, pimler ve lehim pimleri gibi kablo teli terminal bileşenleri ile lehimsiz kablo bağlantılarının gerilme mukavemetini ölçmek için kullanılan bir kalite kontrol test cihazıdır. Malzemeye zarar veren ve vermeyen 3 tip test modu vardır: çekme-koparma, çekme-tutma ve çekme-tutma-koparma.

Kablo koruyucu materyaller (esnek koruyucular, örgülü manşonlar, kablo spiralleri vb.); toza, neme, yüksek sıcak yüklere ve darbeye dayanıklı olmalı, aşınma ve çekme dayanımı ile yapı tutarlılığı bakımından yüksek olmalıdır. Çekme - sıyırma test cihazı (pull tester), genellikle malzemelerin ve bileşenlerin gerilme mukavemetini, kuvvet ve uzama ölçüm verilerini baz alan evrensel test cihazları (UTM) ile ölçülür. Terminal bileşenlerin ve tel bağlantılarının çekme kuvvetini belirleyen standartlar (EN IEC 60532-2; SAE / USCAR-21 veya VW-60330) uzamayı yakalamayı belirtmez. Bu sebeple, kablolu bağlantıların yanı sıra, kaynaklı telden tele bağlantıların gerilme mukavemetini ölçmek için motorize tezgah üstü çekme test cihazı kullanmak gerekir. Gerilme mukavemetinin hızlı ve kolay bir şekilde kontrol edilmesi için manuel kablo sıyırma test cihazı olan Motorized Pull Tester FMT-W30 kullanılabilir. Manuel test cihazında operatör, artan kuvvetle eş değerde sabit çekme hızını tutamayacağı için daha kapsamlı ölçüm ve kıvrımlı iletken terminallerin onay testi için Motorized Pull Tester FMT-W40 cihazı ile uygulama yapılmalıdır.

Kablo sıyırma - çekme test cihazı; elektrik, elektronik ve otomotiv endüstrisinde, imalatçı firmalar tarafından tel ve kablo demeti üretiminde, elektrik bağlantılarının her birinin güvenilirliği, nihai ürünün ömrünü ve kalitesini belirlemede kullanılır. Kıvrımlı, kaynaklı veya lehimli terminallerin gerilme mukavemetini ölçmek için eğilme - çekme testi yapılarak malzemenin veya bileşenin çekme ve itme yönlerinde kuvvet - yer değiştirme diyagramları kaydedilir. İletken terminallerin çekme testleriyle ilgili standartlar, numunenin uzamasını gerektirmez. Bu sebeple, kompakt bir tezgah üstü âlet olan motorlu çekme test cihazı kullanılır.

Motorized Pull Tester FMT-W40, motorlu bir kablo terminali çekme test cihazıdır. 500N (110 lbf) veya 1000N (220 lbf)'ye kadar gerilme mukavemeti kapasitesine sahip 2 modeli mevcuttur. Minimum eğitimle daha kolaylıkla kullanılabilmesi için özel olarak tasarlanmış, kompakt bir tezgâh üstü cihazdır. Motor sürücüsü, daha fazla test tekrarlanabilirliği için kablo terminallerinin sabit bir çekme hızında teste tabi tutulmasını sağlar. Testin tekrarlanabilirliği ve ölçümlerin doğruluğunu sağlamak için kablolu konektörleri çekerken ani kuvvet uygulaması veya sarsıntı olmaması önemlidir. FMT-W40 test cihazı, standartlarda belirtilen "sabit çekme oranı" ile "sabit hız oranı"nın yakalanmasını sağlar. IEC, DIN, EN, BS, UL, SAE, MIL ve NASA standartlarına uygun olarak tel konektörlerin ve terminallerin çekme mukavemetini üretim noktasında test etmek için uygundur. Ürüne özel standartlar belirtilmemiş ise, IEC 60352-2 veya UL listeli ürünler için UL 486 C standardında test uygulanabilir. Her iki standart için de bağlayıcı kopana dek testin devam ettirilmesi gerekir. Otomotiv endüstrisinde kablo çekme mukavemeti testinde genellikle SAE-USCAR-21 veya VW-60330 üretici standartlarına göre uygulama yapılır. Uzay ve uçak endüstrilerinde ise, NASA-STD-8739-4 standardında belirtilen daha yüksek gereksinimlerin karşılanması gerekir.

Alluris tarafından üretilen motorlu kablo sıyırma test cihazı FMT-W40, ilgili test standartlarını karşılayan 10 - 200 mm/dk aralığında 7 farklı test hızına sahiptir. Test numuneleri, tüm yaygın kablo güçlerini ve terminal tiplerini kapsayan, terminalin hızlı ve kolay yüklenmesi için AWG-30'u kaplayan 12 farklı yuva genişliğine (0,5 mm'den 6,0 mm'ye kadar) sahip priz adaptörüne yerleştirilerek uygulama yapılır. Otomatik teste başlamadan önce test numunesi olan kablo, hızlı hareket eden kol ile kam içinde güvenli bir şekilde sabitlenir. Dijital ekran, 1000 Hz'de tepe yükü yakalar ve testin çekme gücü sonucu Newton, Pound-Force veya Kilo-Force olarak görüntülenir. Ölçüm sonucunda veriler opsiyonel yazılım ile USB arayüzü üzerinden MSExcel'e indirilebilir. İstatistiksel özeti içeren eksiksiz test raporu PDF dosyası olarak birkaç dakika içerisinde hazırlanabilir. Kuvvet ölçüm cihazının sınıflandırması DIN EN ISO 7500 veya ASTM E4'e dayanır. Doğru kuvvet uygulanması ve doğru numune alımı; ölçüm doğruluğunu, kuvvet dönüştürücülerin ölçülen değer sapması ve çözünürlüğünü daha güçlü bir şekilde belirler. Sağlam tasarımı ile Alluris Pull Tester FMT-W40, nitrürle sertleştirilmiş çelik ve çizilmeye dayanıklı, kaymaz ayaklı taban plakasına sahiptir.

Motorized Pull Tester FMT-W40; motor tahrikli test sistemi, USB bağlantı, yazılım CD-ROM, veri kablosu ve güç kaynağı ile temin edilmektedir. CE uygunluk onayı içeren basılı kullanım kılavuzu (DE, EN, FR, SP, IT), DAkkS (Alman) kalibrasyon sertifikası, yazılım lisansı, değiştirilebilir başlık adaptörü ve taşıma çantası ayrı olarak sipariş edilebilir.

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN