Performans Giyimde Örgü Teknolojisi ve Kalite Kontrol Testleri

16 Haziran 2023

Performans Giyimde Örgü Teknolojisi ve Kalite Kontrol Testleri

Performans Giyim Nedir?

Yani tekstil endüstrisinde performans, bir tekstil ürününün çeşitli ortam koşullarına ve tehlikelere karşı direnç kapasitesini tanımlar.

Performans giyim, spor veya mesleki kullanım amaçları için üretilmiş giysilerdir. Performans giysiler amaçlarına uygun performans gösteren giysilerdir.

Spor kıyafetler, askeri vb koruyucu üniformalar, mobilya tekstilleri gibi bir çok alanda performans kumaşlardan faydalanılır. Dayanıklı, hafif, küflenmeye karşı dayanıklı, nem emici, ısı düzenleyici, cilde nefes aldıran, esneyebilen kumaşlar performans giyimde kullanılan kumaşlardır.

Performans kumaşlardan üretilen giysileri günlük hayatta da tercih edebilirsiniz. Ancak bu kumaşlardan elde edilmiş giysilerin performansını deneyimlemek, diğer kumaşlardan farkını görmek için amacına uygun aktivitelerde tercih etmelisiniz.

Performans Kumaş ve Performans Kumaşta Örgü Teknolojileri

Performans kumaş, aşınma ve yırtılmaya neden olabilecek durumlarda, dayanımı yüksek, temizliği de kolay olan özel kumaşları ifade eder.

Performans kumaşlar, kullanıcının etkinliğini artırabilecek giysilerin üretiminde kullanılır. Son zamanlarda yüksek performans giyim sektöründe, geleneksel örgü metodları yerine ileri teknoloji örgü tekniklerinin kullanılması üretimde verimliliği arttırdı.

Tekstilde örme metodları 2 temel kategoride sınıflandırılır:

  1. Atkılı Örme ( tek iplikli)
  2. Çözgülü Örme

Örme sistemlerine göre kumaşlar; düz ve yuvarlak örme makinelerinde üretilirler. Yuvarlak örme makinelerinde üretilen kumaşlar; esneklik, buruşmazlık, hafiflik, yumuşaklık ve vücudu sarma bakımından üstün özelliklere sahip kumaşlardır. Helezonik biçimde, yani yuvarlak örme biçimiyle üretilen bu kumaşlar ; outdoor giyim, aktif spor giyim ve endüstriyel giyimde tercih edilir.

Performans giyim üretiminde kullanılan ileri örgü teknolojisi kapsamında çözgülü örme veya 3 boyutlu örgü tekniği ile katmanlardan oluşan, dikişli veya az dikişli giyim üretimi yapılabilir. Bu örme tekniği ile 600 dereceye kadar dayanıklık gösteren, ter emiciliği yüksek, antistatik, pamuklanmayan, vücut ısısını dengeleyen uzay kıyafetleri üretilmektedir. Bu ileri örgü teknolojisi ile tehlikeli meslek grupları için ve de ordu mensupları için üretilen performans giyim ürünleri yüksek işlevsellik kazanmış olur.

Performans giyim üretiminde, ileri düzey örgü teknolojisinin yanında artan maliyetleri elverişli hale getirecek, yüksek teknoloji elyaf ve iplik türleri de kullanılmaya başlandı.

Yıkama mukavemeti yüksek, antibakteriyel, antifungal, uzun süre kullanıma dayanıklı; farklı elyaf türleri ile kombine edilebilen bu yeni jenerasyon elyaflar, performans giyimde verimliliğin artmasını da sağladı.

Dikişsiz çözgülü örme teknolojisi, giyimde sağladığı yüksek konfor sayesinde, performans giyim üretiminde ön plana çıkmıştır. Konfor ve hız üzerine odaklı olan bu örgü teknolojisi sayesinde üretimdeki hatalar da en aza indirgenir.

Performans Kumaşların Özellikleri Nelerdir?

Performans kumaşın en önemli 10 özelliğini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Antimikrobiyal Olması

Antimikrobiyal özelliğe sahip performans kumaşlar, ağır kokulara neden olabilecek bakterilerin büyümesini önlerler.

  • Dayanıklı Olması

Spor kıyafetler ya da koruyucu kıyafetler kullanım sırasında çok fazla yıpranmaya maruz kalabilirler. Bu sebeple kumaşı oluşturan yüksek kaliteli malzemeler uzun ömürlü olacak şekilde üretilir.

  • Hafif Olması

Performans giyimde spor için olsun veya koruyucu giysi olarak hazırlanmış olsun, kullanıcının kıyafet içinde hareketlerini serbest bırakmalıdır.

  • Nem Emici Özellikte Olması

Spor kıyafetlerde, koruyucu giysilerde terlemek performansı doğrudan etkiler. Performans kumaşlarla hazırlanmış performans giysiler, terin oluşmasını ve terlemenin getirdiği rahatsızlık hissiyatını önler.

  • Küfe Dayanıklı Olması

Kokular ve ter kumaş üzerine tutunamadığı zamanda küf direnci ortaya çıkar. Küf direnci özellikle spor giysilerin dayanıklılığını arttırmada etkilidir.

  • Leke Koruması Olması

Bazı performans kumaşlarda leke koruması özelliği bulunur. Bu şekildeki performans giysilerde meydana gelen ter ve yiyecek lekeleri iz bırakmaz.

  • Termoregülasyon

Termoregülasyon sürekli olarak serin bir ortam yaratmak için vücut buharını giysiden çeker.

Tüketicinin performans kumaşlardan talep ettiği evrensel özellikler ise;

  • Konfor
  • Çevre Dostu
  • Kalıcı Kalite

Giyim Performansı Nasıl Etkiler?

Spor ya da koruyucu giysilerde kullanılan performans kumaş, aktivite sırasında uygun şekilde esneyerek giysinin genel uyumunu artırır. Bu şekilde giysiyi kullanan, örneğin sporcunun giydiklerine değil, aktivitesine odaklanmasını sağlar.

Bir diğer örneği de koruyucu giysiler üzerinden verebiliriz. Acil servis çalışanları, asker, polis gibi silahlı güvenlik çalışanları, itfaiyeciler gibi arama-kurtarma çalışanları faaliyet gösterdikleri alanlarda sıklıkla tehlikeyle karşı karşıya kalırlar. Bu sebeple söz konusu bu meslekler için üretilen giyim ürünlerinin koruma, güç ve dayanıklılık performansı göstermesi gerekir. Ancak bu özelliklerinin yanında, kişilerin çalışma performansları açısından kullandıkları kıyafetlerin konforu da oldukça önemlidir. Örneğin bir itfaiye personelinin suya ve ateşe dayanıklı üretilen kıyafetlerinin aynı zamanda; terlemeye imkan vermeyen, nefes aldırabilen, hareketini etkilemeyecek şekilde esneyebilen kumaşlarla üretilmiş üniformalara ihtiyacı vardır.

Performans Giyimde Kalite Kontrol Testleri

Günümüzde spor giyim olsun, koruyucu giysiler olsun tüm bu tekstiller üretilirken, performans giyim kriterlerine uygun olarak üretilirler. Performans kumaşların en önemli özelliği kullanım kolaylığı ve uzun ömürlülüğüdür. Bu özelliklerin sağlanabilmesi ve yüksek kalite standartlarına ulaşılabilmesi için kontrol edilmesi gerekir. Kumaş kalite kontrol testlerinde amaç; çeşitli testlerle, kumaştaki iplik ve elyaf etkileşimlerini değerlendirerek ürünün kullanımı sırasında muhtemel performansını görmektir. Bunun için performans giyimde kullanılan; kumaş türü, kumaş yapısı, kullanılan kimyasal madde oranı, boyarmadde katkısı, performans ölçümleri, haslık değerleri kalite kontrol test cihazları ile analiz edilmektedir.

Performans giyim talebinin ve hazır giyim endüstrisindeki pazar payının, her geçen gün daha da arttığını göz önünde bulundurarak; yüksek kalitede, kesintisiz, hızlı ve güvenli üretim yapmak için, fiziksel kalite kontrol testleri uygulamanın oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN