Standart Işık Kabinlerinde Değerlendirme

09 Ocak 2023

Standart Işık Kabinlerinde Değerlendirme

Renkler birçok endüstride çok önemlidir. Renklerin kalitesi, tutarlı olabilmesi ve bunun sürdürülebilmesi de oldukça önemlidir. Tekstil ürünlerinde renk kalitesini ve tutarlılığı sağlayabilmek için bu ürünlerin belirli testlere tabi tutularak değerlendirilmesi gerekir. Standart ışık kabini tekstilde renk tutarlılığının değerlendirmesini sağlayan önemli araçlardan biridir.

Standart Işık Kabini Nedir?

Standart ışık kabini, boyalı/baskılı tekstil ürünlerinin son kullanımda karşılaşabileceği değişik ışık kaynaklarının alternatifleri olan yapay standart ışık kaynakları altında, renk değerlendirmeleri ve karşılaştırmalarının yapıldığı elektronik kontrollü bir cihazdır.

Standart Işık Kabini Ne İşe Yarar?

Bir ürünün rengi, görünümü, maruz kaldığı aydınlatmanın miktarına, açısına, ışık renk sıcaklığına, yüzey yapısına ve çevresel şartlara bağlıdır. Standart ışık kabinleri farklı aydınlatma koşullarını canlandırarak, rengin görsel değerlendirmesi için tutarlı bir ortam sağlar. Standart ışık kabini ile kullanıcıya, seçilen ışık kaynağının numune ile nasıl bir etkileşime girdiği ve nasıl görüneceği gösterilmiş olur. Böylelikle bu cihazlar sayesinde laboratuvar veya işletmede şartlarında karartılmış ortamda boyalı/baskılı veya test edilmiş olan numunelerin, standart ışıklar altında renk ve tutarlılığı kontrol edilmiş olur.

Standart Işık Kabini Neden Gereklidir?

Renk doğruluğu birçok endüstri sektöründe önemlidir. Tekstil ürünlerinde de renk, ürünün en önemli özelliklerindendir. Tekstil ürünlerinden beklenti, ürünün renginin hemen her ortamda, ışıkta aynı görünmesidir. Tekstil ürünleri değerlendirilirken; ışık kaynağı, gözlemci açısı, izleme koşulları, kumaş yüzey dokusu gibi görüntüsel şartlar renklerin görünümünü etkileyebilir. Örneğin mağazadan aldığınız, mağaza ışıkları altında daha açık tonlarda pembe bir kazak, gün ışığında veya farklı bir ışık altında çok daha koyu bir pembe ya da daha kırmızı görünebilir. Bu değişimin teknik adı metameridir. Yani bir aydınlatma koşulunda aynı görünen renklerin, farklı bir aydınlatma koşulunda renklerinin farklı görünmesi teknik olarak metamerizm olarak adlandırılır. Metameri, kaliteli ürünler üretmeyi amaçlayan markalar için renk eşleştirmeyi sorunlu bir hale getirebilir. Metamerizmin olup olmadığını belirlemek ve renk standardizasyonu sağlamak için, standartlaştırılmış renk değerlendirme ortamlarından (renk ölçüm cihazları, standart ışık kabinleri) yararlanmak gerekir. Standart ışık kabinlerinde en az üç ışık kaynağı kullanılır ve her kaynak aynı yoğunlukta ışık verir. Belirli ürünlerin, kullanılacakları veya seçilecekleri aydınlatma ortamında uygun görünüme sahip olmasını sağlamak için ek kaynaklar da tercih edilebilir. Tekstil ürünlerinin değerlendirilmesinde kumaş dokusu, örgü yapısı, kalınlığı ölçüm cihazının doğruluğunu etkileyebilir. Bu sebeple standart ışık kabinlerindeki görsel karşılaştırma, değerlendirme sürecinin aşamalarından biridir. Sektörle uyumlu standart ışık kabini kullanan firmalar daha kısa üretim döngüleri, daha az tekrar ve daha yüksek verimlilik elde ederler.

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN