Aygenteks - Tekstilde Renk Ölçümünün Önemi

09 Aralık 2022

Tekstilde Renk Ölçümünün Önemi

Renk Nedir?

En temel tanımıyla renk; ışığın nesnelere çarpması sonucu oluşturduğu duyumdur.

Nesneler kimyasal ve fiziksel yapılarına bağlı olarak üzerlerine düşen ışığın bir kısmını yansıtır, bir kısmını da emerler. Bunun sonucu olarak nesneler yansıttıkları ışığın dalga boyuna göre renklenirler. Yani rengin oluşabilmesi ışığın varlığına bağlıdır. Işık varsa renk var, ışık yoksa renk yoktur.

Hayatımızın her daim bir parçası olan renklerin insanlar üzerinde psikolojik ve fizyolojik etkileri vardır. Çoğu zaman farkında olamasak da renkler bizi olumlu ya da olumsuz etkileyebilmektedir. Bazı renklerin ise herkes için aynı anlamlar taşıdığı sembolik işlevleri vardır: Dikkat çekmek, yönlendirmek, uyarmak gibi.

Tekstilde Rengin Önemi

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan renkler, tekstil endüstrisinin de genellikle en önemli detaylarındandır. Genellikle diyoruz çünkü örneğin teknik tekstil ürünlerinde renk, hazır giyim ürünlerinde olduğu kadar öncelikli değildir. Teknik tekstiller yüksek performans gerektiren uygulamalar için yapılmış fonksiyonel ürünlerdir. Bu ürünlerde öncelik dayanıklılık ve fonksiyonelliktir. Hazır giyimde ise kumaşın rengi, çoğunlukla en önemli özelliklerdendir. Çünkü renkler tasarımları tamamlar. İnsanların üzerimizde fark ettikleri ilk şey de renklerdir. Kıyafetlerimizin rengi karşılaştığımız insanlara mesaj verir ve insanlar bu renge göre bilinçaltlarında bir yargıya varırlar. Haliyle tekstil ürünlerinin pazarlanmasında ve bu ürünlerin satışını artırmada çoğunlukla renklerden faydalanılır. Kısaca renkler tekstilin önemli bir parçasıdır.

Tekstilde Renk Ölçümünün Önemi

Yine daha önceki satırlarda da belirttiğimiz gibi, rengin oluşabilmesi ışığın varlığına bağlıdır. Işık nesneye çarptıktan sonra nesne, fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre ışığın bir kısmını emer, bir kısmını ise yansıtır. Böylece nesnelerden yansıyan ışığı renk olarak algılarız. Nesneler yansıttıkları ışığın dalga boyuna göre renklenirler. Yani nesnelerin rengi ışığın dalga boyuna göre değişir. Işığın olmadığı durumda ise renkleri görmek mümkün değildir.

Tekstilde renklerin çok önemli olduğunu belirtmiştik. Tekstilde bu kadar önemli olan renklerin kaliteli ve tutarlı olması ise çok daha önemlidir. Bu tutarlılığı sağlamak amacıyla, ürünlerin karşılaştırılarak renk tutarlılığının ölçülebilmesi gerekir. Ancak nesnenin rengi; bunu gözlemleyen kişinin öznel koşullarına, ortamdaki arka plan gibi fiziksel şartlarına ve nesnenin aldığı ışığın cinsine, açısına göre değişebilmektedir. Bu sebeple insan gözüyle yapılan bu ölçüm öznel ve kesin olmayan sonuçlar verecektir.

Oysa renk ölçümü cihazlarıyla yapılacak ölçümleme tüm bu fiziksel faktörleri ortadan kaldırarak, insan gözünden bağımsız, sayısal olarak ölçülebilir, profesyonel sonuçlar verecektir. Güvenilir dijital ve entegre devrelerle donatılmış renk ölçümleme cihazları karmaşık renkleri, objektif bir biçimde ve sayısal olarak tanımlamayı olanaklı hale getirir. Renklerin sayısal olarak tanımlanabilmesi seri üretimde belirli standartlarda, birbirleriyle tutarlı ve kaliteli üretim yapmayı sağlar.

Neden DigiEye Renk Ölçüm Cihazı?

  • DigiEye renk ölçüm cihazı, dünya çapında kabul görmüş, çeşitli büyük markalar tarafından kullanılan ve bağımsız test laboratuvarlarının da tercih ettiği bir cihazdır.
  • DigiEye renk ölçüm cihazı, renk ve görünümün kritik olduğu durumlarda bile doğru ve tutarlı renk ölçümlemeleri ve değerlendirmeleriyle size yardımcı olur.
  • DigiEye renk ölçüm cihazı donanım olarak kompakt, sağlam ve hijyeniktir.
  • DigiEye renk ölçüm cihazı, zengin özelliklere sahip bir sistem için kullanımı oldukça kolaydır.
  • DigiEye renk ölçüm cihazı ile toplanan ve işlenen veriler, kalite kontrolünü hızlandırma, ürün bütünlüğünü sürdürme ve israfı azaltma gibi konularda çeşitli avantajlar sunar.

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN