3D modeller ile geleceğin podyumu nasıl olacak?

08 Haziran 2020

3D MODELLER İLE GELECEĞİN PODYUMU

Kongolu tasarımcı Anifa Mvuemba, sanal modelleri kullandığı koleksiyonuyla salgın sonrası dünyada podyumların nasıl görünebileceğini gözler önüne serdi.

Mvuemba, Hanifa markasında ait son koleksiyonunu geçtiğimiz Cuma günü Instagram üzerinden canlı yayınla, şov sırasında tasarımcının kıyafetlerini kafası olmayan, üç boyutlu bedenler üzerinde dijital modeller ile tanıttı.

İzleyiciler tarafından geleceğin podyum modası olarak tanımlanan bu etkinlikte; Pink Label Congo koleksiyonunda canlı renklere sahip pantolon ve elbiseler yer alıyor.

 

 

Önceki tasarımları rapçi Cardi B gibi ünlüler tarafından giyilen Mvuemba, Teen Vogue, dergisine dünyada görülen Covid-19 salgını öncesinde de koleksiyonunu dijital olarak tanıtmayı planladığını söyledi.

Moda dergisine verdiği bir röportajda, bilgisayar tarafından üretilen modelleri hazırlamak için yedi aydır çalıştığını söyledi ve şunları ekledi. “3D modeller ve kıyafet koleksiyonu kullanarak içerik tasarlamak benim için tüm işleri değiştirdi. Aslında kıyafetlerin oturması ve harika görünmesi için detaylara daha fazla dikkat etmek gerekiyor.”

Hanifa’nın sanal koleksiyonu tasarımlarını sergilemek için teknolojiyi benimseyen moda evleri arasında yükselişe geçen bir akımın parçası.

Geçtiğimiz yıl Amerikan moda tasarımcısı Tommy Hilfiger, ürünlerini tanıtmak için grafik tasarımcıları oluşturduğu Instagram Influencer'larından biriyle çalıştı.

Tommy Hilfiger’ın CEO’su şunları söyledi, “Tüketicilere ilham vererek tüketicilerin satın alma kararlarını şekillendiriyor ve dijital ile gerçek arasındaki çizgileri bulanık hale getiriyorlar."

Afrikalı kadın terzilere övgü

Mvuemba koleksiyonu  sunarken, her kıyafetin doğduğu ülke olan orta Afrika ülkesi Kongo’yu temsil ettiğini söyledi.  Kıyafetlerden bir tanesi, Kongo bayrağını temsil eden kırmızı, mavi ve sarı renkteki sırtı açık mini elbiseydi. Ayrıca mavi ve yeşil renkteki maxi elbise de Kongo nehri ile karanın birleşmesi noktasını temsil ediyordu.

Kongo dünya üretiminin %60’una karşılık gelecek şekilde dünyanın lider kobalt üreticilerinden birisi. Kobalt akıllı telefon, tablet ve elektrik araç üretiminde kullanılan bir kimyasal element.

Mvuemba Cuma günü koleksiyonu tanıtırken Instagram sayfası üzerinden “Bu koleksiyonda yaptığım her şeyin bir anlamı var. Eğer Afrikalıysanız Afrika’nın kadın terzilerini, detayın, renklerin ve desenlerin ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. Bu koleksiyonu kullanarak Afrikalı kadın terzileri övmek istedim.” açıklamasında bulundu.

Kongolu kobalt madencileri

Pink Label Congo koleksiyonu sadece modanın dijitalleşmesiyle ilgili değil. Aynı zamanda tasarımcıya göre Kongolu madencileri ilgili farkındalık yaratma amacını da taşıyor.

Doğduğu ülke olan Kongo’dan ilham alan 29 yaşındaki Mvuemba, defilesine kobalt madenlerinde çalışan çocukların deneyimlerini gösteren kısa bir belgeselle başladı. Küçük çocuklar ve kadınlar, fiziksel şiddete de maruz kaldıkları bu madenlerde zor koşullar altında çalışıyor. Bazen sadece elleriyle kobalt çıkarmak zorunda kalıyorlar.

 

Madenler konusunda farkındalık yaratmak

Mvuemba Pink Label Congo koleksiyonunun bu madencilerin hikayesinden ilham aldığını ve konuyla ilgili farkındalık yaratmak istediğini söyledi.

“Büyürken Kongo’da kobalt ve madenler sorunlarıyla ilgili birçok hikaye duyuyordum... çoğu zaman madenlerde çocuklar çalışıyordu, çoğu madenlerde hayatlarını kaybediyordu ve birçok aile bu durumdan etkileniyordu.”

Belgesel Kongo’daki madenlerin mevcut durumları ve çocuklar için tehlikelerine dair birçok medya kurumunun raporlarını gösterdi. Mvuemba’nın dediği üzere koleksiyonun her parçası Kongo’ya ait ve madenlerin durumunu hatırlatıyor.

“Madenlerin durumlarını göstermek istedim ve bu koleksiyonun etkilenen aileleri desteklemesini ve onlara fayda sağlamasını istiyorum” diye ekledi.

 

 

Kaynak: Tıklayınız 

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN