Spor ayakkabı endüstrisi 19. yüzyılın ortalarında, niş ürün "çim tenisi" olarak üretiliyordu ve son dönemde atletik kullanımın da önüne geçti.

31 Ekim 2019

AYAKKABIDA YENİ AKIM

Spor ayakkabı endüstrisi 19. yüzyılın ortalarında, niş ürün "çim tenisi" olarak üretiliyordu ve son dönemde atletik kullanımın da önüne geçti. Pazar araştırması NPD Grup, özellikle spor amacı kullanımının aksine “spor eğlence” olarak kullanımının arttığını gözlemlemiştir. Aynı zamanda Amerika'nın 2020 yılındaki en büyük ayakkabı kategorisi olacağı da söyleniyor. “Moda ayakkabı" olarak geçen tanım ise ayakkabı, bot, sandalet ve terlik gibi birden fazla kategoriyi içerisine alıyor.

Amerika, dünyanın en büyük iki moda pazarından biri ve insanların elbise biçiminin ayrılmaz bir parçası haline geldiği için spor ayakkabıları kategorisinde önemli bir kilometre taşı olacağa benziyor. 

Spor ayakkabı üreticileri, geçmiş bir tarihe bakıldığında kadınlara gereken önemi vermediği görülüyor. Bu nedenle de "performans spor ayakkabıları"nı da bu kategoride gözlemleyemiyoruz.

Ayakkabıların çoğu atletik ayakkabı olarak başlasa da Nike Air Force 1, Retro Jordans veya Converse All Stars gibi ayakkabılarda olduğu gibi sadece "spor"un artık ayakkabı üreticilerinin temel amacı olmaktan çıktığı görülmüştür. NPD’nin öngörüsü, koşu ve basketbolda orijinal kökleri olan stillerin, çoğu erkek ve çocuk pazarlarından gelen spor eğlencesinin büyümesine öncülük edeceği yönündedir.

"Yaşam tarzı spor ayakkabıları"nın hayatımızda gün geçtikçe daha çok yer almasıyla birlikte spor kıyafetlerini gündelik dolabımıza getiren ve giyimin daha rahat hale geldiği, konforun daha da artmasıyla birlikte Athleisure'in (Şık kıyafetler ile spor parçaları bir arada kullanma ile başlayan bir moda akımı) yükselişinden kaynaklanıyor. 

Amerika'da ve giderek tüm dünyada da hızla yayılmaya başlayan bu yaşam tarzı çok yönlü olarak kendini gösteriyor. Rahat ve fonksiyonel ayakkabılar isteniyor, işe gitmeden veya spor salonuna geçmek zorunda kalmadan istedikleri yere varmalarını sağlıyor. Sonuç olarak, spora özgü teknik performansla daha az ilgileniyorlar. Bu nedenle de geçen yıla bakıldığında "rahat ayakkabı"ların Amerika'da en çok satan ayakkabı kategorisine girdiği görülüyor.

Spordan ilham alan rahat ayakkabıların 2021 yılına kadar spor dışı stiller üzerindeki liderliğini genişleteceği görülüyor. 2021 yılında da spor eğlence satışlarının moda ayakkabı satışlarını yaklaşık %3 oranında geçeceği ve onu takip eden bir sonraki yılda da bu oranın %8'e ulaşacağı tahmin ediliyor. Oldukça iyi bir rakam değil mi?

 

 

 

Kaynak: Tıklayınız

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN