Vücut ısısından elektrik üreten tişört

31 Aralık 2019

BU TİŞÖRT VÜCUT ISINIZDAN ELEKTRİK ÜRETİYOR

İnsan vücudu ve çevresindeki hava arasındaki sıcaklık farkını kullanarak elektrik üretebilen bir tişört var. Bu ürün “e-tekstil prototipi” olarak adlandırılıyor. Proje, Malaga Üniversitesi Bilim Fakültesi (UMA) ve Cenevre’deki İtalyan Teknoloji Enstitüsü (IIT) araştırmacılarının iş birliği sonucunda ortaya çıktı. Projenin en iyi yanı ise tişörtün domates kabuğu gibi düşük maliyetli ve sürdürülebilir malzemeler kullanılmasıdır. Projenin araştırmacılarından biri olan Jose Alejandro Heredia projeyi şu şekilde açıkladı:

“Şimdiye kadar elektronik cihaz üretiminde metaller en yaygın kullanılan kimyasal elementler oldu. Bu proje işleri bir adım öteye götürdü. Şimdi ışığı, daha uygun maliyetli ve daha az zararlı malzemeleri kullanarak elektrik üretebiliyoruz.”

Formül: Su ,Etanol -bu ekolojik alkol türü domates kabuğundan elde ediliyor- , Karbon nano-partikülleri'dir. Bu malzemeleri karıştırınca çözeltiyi elde ediyorsunuz. Uzmanlara göre:

“Bu çözelti [vücut ısısıyla] ısıtıldığı zaman, pamuğa nüfuz ederek tutunuyor ve böylelikle tellür, germanyum veya kurşun gibi elektrik özelliğini elde ediyor; ancak bu özellik biyolojik olarak çözünebilir malzemelerden elde ediliyor.”

 

Görsel kaynak: University of Malaga

UMA’daki diğer bir araştırmacı olan Susana Guzman ise projenin detaylarını şu şekilde açıklıyor:

“Bir kişi yürürse veya koşarsa ısınır. Eğer bu kişi bu özelliklere sahip bir tişört giyerse, vücut ısısı ve çevresinde düşük sıcaklık arasındaki farkla elektrik üretilebilir.”

Proje sonuçları İleri Fonksiyonel Malzemeler dergisinde de yayınlandı. Araştırmacı takımı, farklı tekstil ürünlerinde kullanmak için cihazlarını geliştirmeyi sürdürüyor. Bazı örnekler şu şekilde verilebilir:

  • Yansıtıcı kıyafetlere ihtiyaç duyulan durumlarda. Işık üretmek ve ışığı eşit olarak yansıtmak için kullanılabilir.
  • Elektronik cihazları şart etmek için kıyafetlerin üzerinde. Şarj cihazı olmadan cep telefonlarını şarj etmek için kıyafetlerde kullanılabilir.
  • Biyomedikal uygulamalarda. Kullanıcıların cep telefonlarından hayati belirtileri (kalp atışı gibi) izlemeye yardımcı olabilir.
  • Robotik alanında. Hafif ve esnek yapısı sayesinde robotlar için ideal malzeme olabilir ve robotik özelliklerini ciddi anlamda geliştirebilir.

 

Guzman şaka ile şunları söylüyor:

“Önceki çalışmada domates kabuğu ve grafenden Wi-Fi anteni yapmayı başardık. Aynı zamanda bu icadı “e-tekstil” tişörtünde uygulama seçeneklerini araştırıyoruz. Bu uygulama tüm teknolojik cihazları giyen ve hatta uçabilen Demir Adam olmamıza izin verebilir.”

Şimdilik fikir daha geliştirmenin ilk aşamalarında. Ama bir gün kıyafetler dışında başka bir şeye ihtiyaç duymadan bilgisayarınızı şarj edip, kalp ritminizi izleyip fiziksel egzersizlerinizin yoğunluğunu izleyebileceksiniz.

 

Kaynak: Tıklayınız

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN