07 Şubat 2019
DOKUMASIZ KUMAŞLARIN ANALİZLERİ İÇİN TEST CİHAZLARI NEDEN KULLANILMALIDIR ?
Dokunmamış kumaş, kimyasal, mekanik, ısı ya da çözücü muamelesi ile birbirine bağlanmış, elyaftan (kısa) ve uzun elyaftan (sürekli uzun) yapılan kumaş benzeri bir malzemedir. Terim, tekstil imalat endüstrisinde, dokunmamış veya örülmemiş keçe gibi kumaşları belirtmek için kullanılır. Bazı dokunmamış malzemeler, bir destekle yoğunlaştırılmadığı veya takviye edilmedikçe yeterli dayanıma sahip değildir. Son yıllarda, dokunmamış kumaşlar poliüretan köpüklere bir alternatif haline gelmiştir.
Dokumasız kumaşlar geniş bir şekilde, elyaf veya filamentler (ve perforan filmler) ile mekanik, termal veya kimyasal olarak dolaştırılarak birbirine bağlanmış tabaka veya ağ yapıları olarak tanımlanmaktadır. Doğrudan ayrı elyaflardan, erimiş plastik veya plastik filmden yapılan yassı veya kümelenmiş gözenekli tabakalardır. Dokuma veya örme ile yapılmazlar ve lifleri ipliğe dönüştürmeyi gerektirmezler. Tipik olarak, dokuma olmayan kumaşlarda belirli bir oranda geri dönüştürülmüş kumaş ve yağ bazlı malzeme kullanılır. Geri dönüştürülmüş kumaşların yüzdesi, spesifik kullanım için ihtiyaç duyulan malzemenin gücüne göre değişmektedir. Ek olarak, bazı dokunmamış kumaşlar kullanımdan sonra, uygun işlem ve imkanlar göz önüne alındığında geri dönüştürülebilir. Bu nedenle, bazıları, özellikle hastaneler, okullar, bakım evleri ve lüks konaklama yerleri gibi atılabilir veya tek kullanımlık ürünlerin önemli olduğu alanlarda ve endüstrilerde, dokunmamış kumaşları belirli uygulamalar için daha ekolojik bir kumaş olarak görmektedir. Dokunmamış kumaşlar, tek kullanımlık, sınırlı bir ömre sahip veya çok dayanıklı olabilecek tasarlanmış kumaşlardır. Dokunmamış kumaşlar, emicilik, sıvı geçirmezlik, esneklik, gerilme, yumuşaklık, mukavemet, alev geciktirme, yıkanabilirlik, yastıklama, ısı yalıtımı, akustik yalıtım, filtrasyon, bakteri bariyeri ve sterilite olarak kullanım gibi spesifik fonksiyonlar sağlar. Bu özellikler, genellikle ürün kullanım ömrü ile maliyet arasında iyi bir denge sağlarken, belirli işlere uygun kumaşlar oluşturmak için birleştirilir. Dokuma bir kumaşın görünüşünü, dokusunu ve mukavemetini taklit edebilir ve en kalın süngerler kadar hacimli olabilirler. Diğer malzemelerle birlikte, çeşitli özelliklere sahip bir ürün yelpazesi sunarlar ve tek başlarına veya hazır giyim, ev eşyaları, sağlık, mühendislik, endüstriyel ve tüketim mallarının bileşenleri olarak kullanılırlar.
ÜRETİM SÜREÇLERİ
Dokusuz kumaşlar tipik olarak, küçük elyafların bir tabaka veya ağ şeklinde (bir kağıt makinesindeki kağıda benzer şekilde) bir araya getirilmesi ve daha sonra bunları mekanik olarak bağlanması (keçe durumunda olduğu gibi, tırtıklı iğneler ile kenetlenerek) lifler arası sürtünme, daha güçlü bir kumaşa, bir yapıştırıcıya veya ısıl olarak sonuçlanmaktadır. Zımba dokunmamış kumaşlar 4 adımda yapılır. Lifler ilk önce bükülür, birkaç santimetre uzunluğunda kesilir ve balyalara konur. Zımba elyafları daha sonra harmanlanır, çok aşamalı bir işlemde "açılır", bir taşıyıcı bant üzerine dağıtılır ve bir ıslak ağ, hava ya da taraklama / çaprazlama işlemiyle tek tip bir ağda yayılır. Islak serme işlemleri tipik olarak 0,25 ila 0,75 inç (0,64 ila 1,91 cm) uzunluğunda lifler kullanır, ancak bazen sert veya kalın ise daha uzun sürebilir. Airlaid işlemi genellikle 0,5 ila 4,0 inç (1,3 ila 10,2 cm) fiber kullanmaktadır. Taraklama işlemleri tipik olarak ~ 1.5 "(3.8 cm) uzunluğunda lifler kullanmaktadır. Rayon, dokunmamış kumaşlarda ortak bir lif olarak kullanılır, şimdi büyük ölçüde polietilen tereftalat (PET) ve polipropilen ile değiştirilir. Fiberglas, çatı ve zonalarda kullanılmak üzere paspasların içine ıslak olarak serilmektedir. Karışımlar tek kullanımlık kumaşlar için selüloz ile birlikte ıslatılır, temel dokunmamış kumaşlar termal olarak veya reçine kullanılarak bağlanmaktadır. Yapıştırma, ağartma boyunca reçine doygunluğu veya genel termal yapıştırma yoluyla veya reçine baskısı veya termal nokta yapıştırması yoluyla farklı bir düzende yapılabilir. elyaf lifleri ile genellikle yüksek kaliteli tekstil izolasyonlarında kullanılan eritmeli üfleme ile bir kombinasyona atıfta bulunulmaktadır. Eritilerek şişirilmiş dokunmamışlar, erimiş polimer liflerinin bir eğirme ağı boyunca ekstrüzyonu veya inçten 40 delikten oluşan bir kalıptan kalıp haline getirilirken sıcak hava geçirilerek gerilen ve soğutulan uzun ince lifler oluşturmak için üretilmektedir. Elde edilen ağ rulo halinde toplanır ve daha sonra bitmiş ürünlere dönüştürülmektedir. Aşırı derecede ince lifler (tipik olarak polipropilen), temel özellikleri sunan, düşük içsel mukavemete sahip olmaları ancak çok daha küçük boyutta olmaları nedeniyle diğer ekstrüzyonlardan, özellikle bükülmüş bağdan farklıdır.
Kaynak: Tıklayınız