Nike markasının uzay hippie model ayakkabısı sürdürülebilir ürünler için yeni bir çağ açıyor

06 Temmuz 2020

NIKE MARKASINDAN SÜRDÜRÜLEBİLİR AYAKKABI

Sürdürülebilirlik popüler bir kelime halini aldı. Aslında bu kelime, daha az tüketmeyi ve daha üretmeyi içeren sürdürülebilir ve döngüsel bir ekonomiyi işaret ediyor. Yine de markalar ve şirketler kendilerini sonsuza kadar sürecek bir sürdürülebilirlik yarışı içinde buluyorlar.

 

Nike’ın Uzay Hippie koleksiyonu, Highsnobiety tarafından son endüstri raporunda bağışıklık kazanmış alışveriş yapanlar olarak adlandırılan markanın tüketicilerden gelen artan çevre bilinci taleplerine bir cevap niteliğinde. Marka, kimsenin gerçekte ihtiyaç duymadığı ürünleri ürettiği aşırı tüketim sorununu çözme girişiminde bulunsa da Uzay Hippie’si kendisinden önce gelen sürdürülebilir koleksiyonlardan farklı hissettiriyor.

Uzay Hippie’si, söz konusu sürdürülebilirlik olduğunda doğru noktalara parmak basıyor. Dört ayakkabı da yüzde 50 geri dönüştürülmüş malzemelerden yapıldı. Ancak dikkat çeken nokta Nike’ın koleksiyonu nasıl pazarladığı. Tom Sachs gibi sosyal medyada tanımlanan fark yaratan estetikle Uzay Hippie’si, tüketicilerin görünüşünü beğenmesinden dolayı tüketiciler arasında yankı uyandırdı.

Nike sürdürülebilirlik tasarım yöneticisi Noah Murphy-Reinhertz Highsnobiety’ye şunları söyleyerek durumu kabul etti: “Bu koleksiyonda gerçekten gurur duyacağımız rakamlara ulaşacağız ama insanları ürüne çekecek şey bu olmayacak. Nasıl göründükleri onları ürüne çekecek. Koleksiyonla ilgili farklı bir şey olduğunu hemen görebilirsiniz.”

Rakamlar gerçekten de etkileyici. Koleksiyon Nike’ın en düşük karbon ayak izi değerine ulaşmasını destekledi. Üst giyim ürünleri plastik şişe, tişört ve yün artığı gibi %100 geri dönüştürülebilir ürünlerden yapıldı. Ayakkabıların yastıkları %4 Vaporfly atıklarından yapılıp tipik Nike köpük desteklerinin yarısı kadar CO2 kullanırken işlemeler ise %15 Nike Grinder lastiğinden yapıldı.

Peki neden elimizde yeterince fazla ürün varken daha fazlasını yapıyoruz. İlk olarak Uzay Hippie’si, zaten mevcut olan ve çöp toplama alanına gidecek olan ürün atıklarını kullanıyor. İkinci olarak koleksiyon, mevcut üretim yöntemlerinin yerine geçeceği umut edilen üretim sürecini test ediyor.

Murphy-Reinhertz “Yeni bir şey yapmak isterseniz, dünyada mevcut olan bir şey daha iyisiyle mi değiştirirsiniz?” diye sorarak şunu ekliyor: “Ben tasarımın yeni fikirleri benimsemek için kullanılabilecek bir araç olduğunu düşünüyorum.  Umarım tüm bunlar gezegen için daha iyi olur ve herkes buna yetişir. Tasarımın amacı bu. Deney yapmanız gerekiyor.”

Koleksiyon Tom Sachs’ın Nike projeleriyle estetik benzerliklerin ötesinde Nike kabul etse de etmese de tüketicilere çekici gelen benzerliklere sahip. Uzay Hippie’si iç kaynak kullanımı ve Dünya’da bulunan malzemelerin yerine geçecek uzayda bulunan malzemelerin toplanması ve saklanması uygulamasıyla uzay keşfinden ortaya çıktı. Kısacası malzemeleri kullanma veya yeninden kullanma yöntemleri daha fazla üretmeye gerek olmadan da var. Bu uygulama NASA’da oldukça yaygın ve Tom Sachs bu alanda araştırma yaparak yeteneklerini geliştiriyor.

 

 

 

Kaynak: Tıklayınız , Görsel kaynaklar: NIKE

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN