Yavaş İlerleyen Moda, Sürdürülebilirliği Nasıl Hızlı Takip Ediyor?

10 Aralık 2019

SÜRDÜRÜLEBİLİR MODA ÜRÜNLERİ

Yavaş İlerleyen Moda, Sürdürülebilirliği Nasıl Hızlı Takip Ediyor?...

Günümüzdeki tüketiciler özellikle de Milenyum kuşağı, şirketlerin sürdürülebilirlik kayıtları ve girişimleriyle ilgileniyor ve bu girişimlerden etkileniyor. İster sosyal medyada #sinnfluencers etiketini takip ettikleri için ister iklim değişiminin yakın gelecekte insanlar için gerçek bir tehdit haline geldiğinin anlaşılmasından dolayı, bu durum moda endüstrisinde yeni bir trend olan “yavaş ilerleyen moda” anlayışında kendisini gösterdi.

Tüketiciler kıyafetlerinin nerede ve hangi koşullarda yapıldığını eskisinden de çok merak ediyorlar. Yavaş ilerleyen moda hareketi, bilinçli tüketicilere sürdürülebilir olarak tedarik edilen ve üretilen kıyafetler sunarak hızlı moda trendinin (yani son trendlere cevap verecek şekilde kitle pazarı perakendecilere hızlı bir şekilde pahalı olmayan kıyafetler üretmenin) tam tersi olma sözü veriyor. Hızlı değişen trendlerden kaynaklanan asla bitmeyen indirim fırsatları yerine sürdürülebilir, işlevsel, dayanıklı ve zarif yavaş ilerleyen moda ürünleri tasarlanıyor.

Sürdürülebilir moda ürünleri, tedarik zinciriyle birlikte çevre dostu ve sosyal olarak dost şekilde üretilmektedir. Etik olarak tedarik edilen hammaddeleri kullanarak sürdürülebilir ürünlerin ilk tasarımından sürdürülebilir üretim süreçleriyle üretime ve yeşil dağıtım ve perakende kanallarıyla sunumu içerir.

İlk olarak “Sürdürülebilir Tasarım: Sürdürülebilir Geleceğin Kilitlerini Açma” blog yazısında açıklandığı gibi tasarım, tüm üretim yaşam döngüsünün ekolojik ayak izini belirler. Bu nedenle moda tasarımcıları, erken ürün tasarımı aşamalarında ürünün çevresel etkisini göz önünde bulundurarak kıyafetleri tasarlama yöntemlerini değiştirerek ürünlerin çevresel etkilerini anlamlı ölçüde azaltmaya yardımcı olabilir.

Product designers and engineers can help to significantly reduce the environmental impact of products by making sure that they change the way they design new products, by taking into account the environmental impact early in the product development process. GETTY

Doğa dostu malzeme üretimi sürdürülebilir moda tedarik zincirinin temel parçalarından biri. Yenilenebilir bir kaynak olarak pamuk, kıyafet üretimindeki ana malzeme olarak sayılıyor. Ancak geleneksel pamuk yetiştirme yöntemlerinde genellikle kimyasallar ve haşere ilaçları kullanılıyor. Sürdürülebilir moda ürünleri genellikle daha az su ve zararlı kimyasal kullanan organik kumaşlardan yapılıyor. Bu nedenle organik pamuk, çevre üzerindeki olumsuz etkiyi azaltacak şekilde haşere ilacı veya sentetik gübre kullanılmadan yetiştiriliyor.

Kıyafet üretimi genellikle düşük iş gücü ücretleri olan ülkelerde gerçekleşiyor. Ancak bu ülkelerde çevre ve insan hakları farkındalığı genellikle daha az gelişmiş seviyelerde. Bu nedenle adil çalışma koşullarını ve çevresel performansı özellikle de dünyanın dört bir yanındaki farklı tedarikçilerle çalışırken desteklemek önemli.

Dağıtımda karbon emisyonundan kaçınmak mümkün değil. Ancak daha etkin ulaşım sistemleri tasarlanarak dağıtımdaki karbon emisyonu miktarı en aza indirilebilir. Örneğin konteyner ile gönderimi çevreye daha az zararlı hale getirecek şekilde sürdürülebilir ürün tasarımı gerçekleştirebilirler.

Bazı perakende markaları perakende sektöründe etik tüketiciler arasında sürdürülebilir konseptleri desteklemek için kıyafet koleksiyonu hazırlama girişimleri başlattılar. Tüketiciler eski giyim ürünlerini geri getirerek karşılığında bir sonraki alışverişlerinde kullanacak kupon alabilirler. Daha sonra toplanan tüm kullanılmış kıyafetler ve tekstil ürünleri, durumlarına göre optimal olarak geri dönüştürülür. Dahası ileri dönüşüm süreçlerinde bazı tekstil ve kumaşlar yeniden işlenip ticari ürünlerde yeninden kullanılır.

2015 yılında Greenpeace tarafından yapılan bir ankete göre her beş kıyafetten biri asla giyilmiyor. Bu rakam yılda toplam bir milyar giyilmemiş kıyafet anlamına gelir - nadiren giyilen ürünleri de eklersek bu yılda iki milyar “dolap çöpü” anlamına gelir. Birçok insan yıl içerisinde kıyafetlerini yeniden ayıklar - sonuçta trendlere ayak uydurmak zorundalar değil mi?

Bana göre bu büyük ölçüde hızlı modanın sonucu. Eğer daha fazla giyim işletmesi yavaş moda fikrini takip ederse ve daha fazla insan bunu satın alma alışkanlıklarına yansıtmaya başlarsa, daha iyi bir dünyaya doğru büyük bir adım atabiliriz.

Tasarımdan üretime, lojistiğe ve operasyonlara kadar uçtan uca dijital tedarik zincirinin işletmenizin sürdürülebilirliğini arttırmaya nasıl yardımcı olabileceğini öğrenmek için IDC’nin “Akıllı Dijital Tedarik Zincirinizi Kullanma” raporunu indirebilirsiniz.

 

 

Kaynak: Tıklayınız

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN