Tekstil atıklarını ortadan kaldırmak için Accelerating Circularity (Döngüselliği Hızlandırma)

17 Mart 2020

TEKSTİL ATIKLARINI ORTADAN KALDIRMAK MI?

Giyim endüstrisinin yeni bir iş birliği projesi olan Accelerating Circularity (Döngüselliği Hızlandırma), tekstil endüstrisini doğrusaldan döngüsele geçirmeyi hızlandırmak için çalışmaya başladı. Proje partnerleri bilgi paylaşımı, kilit mesajların daha fazla ses getirmesi ve çabaların modernleşmesi dahil olmak üzere endüstri örgütlerindeki iş birlikleri sayesinde geniş bir paydaş kitlesinin temsil edilmesini sağlıyor.

Örgütler arasında Amerikan Giyim & Ayakkabı Derneği, Giyim Etki Enstitüsü, Döngüsel Ekonomi, Dış Giyim Endüstri Derneği, Tekstil Değişimi, The Renewal Workshop ve ABD Moda Endüstri Derneği yer alıyor.

Çevresel Koruma Ajansının sadece ABD’de yıllık 15 milyon ton tekstil atığı ortaya koyduğunu göstermesiyle tekstil endüstrisi, her yıl çöp sahalarına atılan devasa tekstil atıklarından kaçınmak için “al, yap, atık” sisteminden döngüsel bir sisteme geçmelidir.

Walmart Deneği, Tekstil Dönüşümünün Döngüselliği Hızlandırma Projesine hibe sağladı. Gap Inc, Target ve VF Şirketi de aynı zamanda projeye fon sağlayarak çalışma grubuna katılıyor. Proje ilk olarak pamuk, viskoz ve polyester tekstil atıklarının mekanik ve kimyasal geri dönüşümünden güç alacak pilot döngüsel tedarik zinciri fırsatlarını araştırmaya, haritalamaya ve tespit etmeye odaklanıyor.

Bu üç lif tüm tekstil lifi üretiminin yüzde 80’inden fazlasını kapsadığı için tekstil atığının azaltılması için bunlara odaklanmak önemli. Gelecek aşamalar ise pilot uygulamalar gerçekleştirmek ve diğer coğrafyalarda yeni araştırmalar gerçekleştirmek için aşama 1’de elde edilen veri ve bilgileri kullanacak.

Döngüselliği Hızlandırma kurucu proje partnerleri arasında teknoloji sağlayıcısı, lif üreticisi, tekstil atığı ve tedarik zinciri uzmanlarının yanı sıra markaları ve perakendecileri de temsil eden Gap Inc, Giotex, Gr3n, Target, VF Corporation, Lenzing, Unifi, Revolve Waste ve Fabrikology International, Inc şirketleri yer alıyor.

Gap Inc sürdürülebilir yenilik kıdemli yöneticisi ve Döngüselliği Hızlandırma kurul üyesi Alice Hartley‘ye göre “Giyim endüstrisini daha döngüsel bir çözüme kaydırmak önemli teknik, ekonomik ve iş sonuçları olan karmaşık bir mücadele. Gap Inc. olarak tasarımdan kaynak elde etmeye ve üretime kadar üretim aşamamızın her aşamasında çevreyi koruma ve atığı azaltma sorumluluğumuz var.

Kıyafetlerimizin tam yaşam döngüsünü ele aldıkça bu partnerlerle iş birliği yapmayı, çabalarımızı arttırmayı ve öğrendiklerimizi gezegenimizin sağlığı için daha geniş endüstriyle paylaşmayı dört gözle bekliyoruz”.

Accelerating Circularity (Döngüselliği Hızlandırma) kurul üyeleri arasında Lenzing’den Tricia Careyg, Gap Inc’den Alice Hartley, VF Corporation’dan Beth Jensen, Accelerating Circularity’den Karla Magruder, Coyuchi’den Eileen Mockus ve 2050’den Laila Petrie yer alıyor.

Accelerating Circularity (Döngüselliği Hızlandırma), tekstil atıklarını ortadan kaldıran tekstil tedarik zincirleri oluşturma misyonu olan yeni bir projedir.

 

 

Kaynak: Tıklayınız , Görsel kaynak: Shutterstock

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN