Coronavirüs (Covid-19) sürecinde kullanımını sıklıkla duyduğumuz ventilatör (solunum cihazı) nasıl test edildiğini anlatmaktadır.

20 Nisan 2020

VENTİLATÖR (SOLUNUM CİHAZI) NEDEN TEST EDİLİYOR?

Ventilatör (solunum cihazı), yardım olmadan tek başına nefes alamayan hastaların akciğerine hava göndererek ve akciğerdeki havanın boşaltılmasını sağlayarak nefes almaya yardımcı olan “mekanik bir vantilatör” işlevi görür. Bu gibi bir temel hastane ekipmanı, nefes alma konusunda yardıma ihtiyaç duyan tüm hastaları için temel bir gereksinimdir. Bu ekipman solunumu doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen standart medikal prosedürler, planlanmış operasyonlar, anestezi gerektiren yaralanmalar, tanı veya kronik rahatsızlıklar halinde kullanılabilir. Ventilatörler aynı zamanda bakım evlerinde ve evde bakım hizmetlerinde “normal” durumlarda bile kritik bir role sahiptir.

Yakın zamanda yaşanan ve virüsün doğrudan veya akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) gibi ikincil hastalık olarak solunum sistemine saldırdığı COVID-19 (korona virüs) benzeri pandemi tehditlerini içeren benzersiz durumlarda ventilatör sistemlerine olan talep büyük bir artış gösterir. Mekanik ventilatör üreticileri, diğer endüstrilerde bulunan ayrık üretici şirketlerle birlikte çalışarak potansiyel tedarik eksikliklerini gidermek için “açık kaynaklı” ventilatör (ters mühendislikle elde edilmiş solunum ekipmanı) üretirler.

Modern sürekli pozitif hava yolu basınç (CPAP) ventilatörleri, operasyon ve izleme fonksiyonlarına detaylı elektronik kontrolün yanı sıra taşınabilirlik ekleyerek tarihte yer alan “çelik akciğer” yapısından geliştirilmiştir. Ana sistem şunları içermektedir:

  • Güç kaynakları: elektrik, gaz ve basınç jeneratörü.
  • Gaz besleme kontrolü:
    • akümülatör, karıştırıcı ve solunumsal akış regülatörü
    • nemlendirme ekipmanı
    • mekanik güç ve hasta arasında “hasta devresi” alt sistemi
    • Ekspiratuar basınç regülatörü; Pozitif Uç Ekspiratuar Basınç (PEEP) vanası
  • İzleme: gaz konsantrasyonu, akış, basınç ve hacim sensörleri
  • Güvenlik özellikleri: emme borusu, ön devre bakteri ve solunmuş hava filtreleri, nem/ısı eşanjör sistemleri ve alarmlar

Ventilatör “hayati olarak kritik” bir sistem olarak sınıflandırıldığı için farklı fonksiyonlarının yüksek güvenilirlikle çalışmasını sağlamak için kapsamlı testlerin yapılması gerekmektedir. Ayrıca ventilatör, genellikle yüksek baskı içeren durumlarda karmaşık koruyucu kıyafetler giyen klinik çalışanları tarafından kolay kullanılır olmalıdır. Bu nedenle ergonomik işlevselliği de test edilmektedir.

Çözüm:

Ventilatör ve uygun aksesuarları içeren parçaları, normal kullanım, itme, darbe, düşme ve zorlu koşullarda kullanma gibi mekanik stres gerektiren durumlara maruz kalacak yeterli mekanik dayanıma sahip olmalıdır.

Bu nedenle de ürün/bileşen ve malzeme testleri, ventilatörün doğru bir şekilde üretildiğinden ve teknik özelliklere göre performans sergilediğinden emin olmak için hayati önem taşır. Mecmesin, sadece medikal cihaz üreticilerine değil tüm mühendislik endüstrileri için 40 yıldan uzun süredir güç ve tork test çözümleri sunmaktadır. Böylelikle Hızlı Üretilen Ventilatör Sistem (RMVS) üreticileri bile uygun kalite ve dayanıklılık testlerini uygulayabilir.

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN