Koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle sıkça kullanmaya başladığımız yüz maskesinin test edilme nedenileri anlatılıyor

21 Nisan 2020

YÜZ MASKESİ NEDEN TEST EDİLİYOR?

Şubat ayının başlarındaki rakamlarla karşılaştırıldığında Çin’in üretimini yirmi kattan fazla arttırarak günde 200 milyondan fazla yüz maskesi üretmesi ve diğer ülkelerin de üretim deneyimlerini yüz maskesi ve solunum cihazı üretimine kaydırmasıyla COVID-19 korona virüs salgınına karşı olan mücadele tüm gücüyle sürüyor. Maskeler arasında insanların korona virüse karşı koruma sağlamasını ümit ettiği hafif maskelerin yanı sıra sağlık çalışanları tarafından kullanılan güçlü N95 maskeler de yer alıyor.

Maske üretimi hayal edebileceğiniz kadar kolay değil. Üretim aşamaları maskenin tam yerleşmesi için kulak lastiklerin, burun köprüsüne tam oturması için metal şeritlerin üretilmesini ve steril paketleme yapılmasını içeriyor.

Yüz maskelerinin doktorları ve hastaları kan, vücut sıvıları ve salgıları gibi patojen içerebilecek durumlarda koruması için uluslararası test standartları bulunmaktadır. ASTM F2100 ve EN 14683 Sızıntı Oranını (maske ve yüzün temas uygunluğunu değerlendirme), Bakteri Filtreleme Etkinliğini ve Diferansiyel Basıncı (maske takıldığında nefes alma kolaylığını belirtir) test etmek için uygulanan yöntemleri tanımlamaktadır.

Maske tarafından sunulan verim filtreleme etkinliği, malzeme kalitesi ve maskenin maskeyi takan kişinin yüzüne oturmasına bağlı olduğu için istenen sonuçların elde edilmesi adına maskelerin dikkatli bir şekilde seçilmesi önemlidir. Maske malzemelerinin filtreleme kapasiteleri filtre ortamına göre farklılık gösterebilir. Maskelerin yüze oturması ise kulağa takılan lastikler, kafanın arkasından iple bağlama ve maskeyi takan kişinin burnuna göre şekil alan telin varlığına göre anlamlı düzeyde farklılık gösterebilir.

Çözüm:

Maske üreticileri ve diğer Kişisel Koruma Ekipmanı üreticileri genel olarak malzeme ve işlevsellik performanslarını değerlendirmek için fiziksel kuvvet testi olarak gerilme testlerini uygular. Kağıttan veya diğer örgü olmayan malzemelerden üretilen maskeler yırtılana kadar gerilme kuvvetine maruz kalırlar. Kulağa takmak için kullanılan lastiklerin maskeye bağlandığı noktanın parçalanma olmadan dayanabilecek kadar güçlü olması sağlanır. Steril paketleme ise kolay bir şekilde açılırken koruyucu bariyer özelliklerinin korunması için sıyrılma testiyle test edilir.

Değiştirilebilir düzenekler tüm maske malzemeleri ve bileşenleri üzerinde hem germe hem de sıkıştırma kontrollerinin gerçekleştirilmesine izin verir. Bu süreçte çekme, itme testleri ve yırtılma ve delinme mukavemeti kontrolleri gerçekleştirilir. Yazılım kontrolü, uluslararası ve fabrika standartlarının karşılanması için tekrar edilebilirliği ve etkin çalışma rutinlerini sağlar.

Manüel ve otomatik solunum cihazı ve ventilatörler için tasarlanan tek kullanımlık yüz maskeleri de fiziksel kuvvet testlerine tabidir. Hava akışını sınırlayan kontrol vanaları, konektörlerde etkin birleşmeyi sağlamak için gerekli tork değerini ölçerek test edilir. Mecmesin’in bilgisayar kontrollü tork test sistemleri, bu testleri gerçekleştirmek için gerekli kesinlik ve kontrol seviyesini sağlar.

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN