Spor Kıyafetlerde Geçirgenlik ve Opaklık

02 Ağustos 2023

Spor Kıyafetlerde Geçirgenlik ve Opaklık

Spor giyim genel olarak spor aktiviteleri sırasında kullanılan giysileri ifade eder. Günümüzde spora olan ilginin artması, sporla ilgili tekstillere olan talebi de artırmıştır. Üstelik spor kıyafetler rahatlıkları sebebiyle sadece spor faaliyetleri sırasında değil, günlük olarak da sıklıkla tercih edilmeye başlamıştır. Kısaca gelişen spor branşları, değişen fiziksel şartlar ve de ihtiyaçlar spor tekstillerinde talebi artırırken rekabeti de aynı oranda arttırmıştır. Gelişen bu ortamda tercih edilen spor giyimi üretmek için uygun kumaş türünü belirlemek oldukça önemlidir. Bu belirleme için tekstil testlerinin yapılması gerekir. Bu testler ile tekstil ürünlerinin performansı değerlendirilir. Spor giyimde de aktiviteye uygun kumaş belirlemek için tüketicinin ihtiyaçları belirlenmeli, bu ihtiyaçlara yanıt verecek nitelikte kumaşlarla üretim yapılmalıdır.

Spor Giyimde Kullanılan Kumaşlarda Beklenen Özellikler

Farklı alanlardaki tekstillerde olduğu gibi spor giyimde kullanılan tekstillerde de gerekli olan bazı temel ihtiyaçlar vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Esneklik ve Hareket Özgürlüğü
  • Nefes alabilirlik
  • Dayanıklılık
  • Hava Koşullarına Uyum

Yapılan spor türüne göre bu ihtiyaçları daha da çeşitlendirebiliriz. Kısaca spor yaparken uygun kumaşlardan yapılmış kıyafetler tercih etmek hem konforu hem de performansı arttıracaktır.

Spor Kıyafetlerde Esnemeye Bağlı Saydamlık

Spor giyimde kullanılan kumaşlar yapılan aktiviteye göre değişiklik gösterebilir. Ama hangi spor aktivitesi olursa olsun kullanılacak kıyafette aranacak ilk özellik, içerisinde rahat edilebilen bir kıyafet olmasıdır. Örneğin yoga, pilates gibi sporlarda çoğunlukla vücudu saran esneme özelliğine sahip tayt ya da tulumlar tercih edilmektedir. Esneme hareketlerinin yoğun olduğu bu sporlarda kullanılan giyimin vücutla bütünleşmesi gerekir. Antrenman sırasında itme, çekme, squat, eğilme ya da dönme gibi hareketler yaparken vücudu tam saran ve hareket kabiliyetini destekleyen kumaşlarla hazırlanmış giysiler aynı zamanda spor performansını da arttıracaktır.

Çoğunlukla kadınlar tarafından tercih edilen bu kıyafetler zaman zaman gündelik yaşantıda da kullanılmaktadır. Bu sebeple taytlarda çoğunlukla aranan ilk özellikler iyi sarması, esneyebilmesi ancak iç göstermemesidir. İç gösteren bir taytla spor yapmak ya da onu gündelik hayatta kullanmak kullanan kişiyi rahat hissettirmeyebilir. Bu sebeple spor giyim üretimi yaparken, kullanılacak kumaşın esnemeye bağlı opaklık derecesini ölçümlemek önemlidir. Bunun için Yeni OmniStrech test cihazı esneme seviyesine göre kumaşta meydana gelebilecek saydamlığı ya da opaklığı derecelendirme imkanı sağlar.

Spor Kıyafetleri Geçirgenlik, Opaklık Test Cihazı: Yeni OmniStrech - Verivide

OmniStretch test cihazı esneme seviyelerine göre örme kumaşlarında meydana gelen opaklığı değerlendirmede önemli bir cihazıdır. Bu cihazda görsel ve dijital değerlendirme yapılabilmesi için siyah ve beyaz olmak üzere, numaralandırılmış iki adet değerlendirme plakası bulunur. Bu cihazla elastan içerikli kumaşın, iki kademeli olarak gerdirildiğinde görsel olarak opaklığını derecelendirilir; kumaşın squat ve benzeri çömelme hareketleri karşısında göstereceği opaklık performansı garanti altına alınabilir. Değerlendirme, Renk Değerlendirme Kabininde 45 derecelik sabit veya eğimli sehpa veya DigiEye sistemi kullanılarak, görsel veya dijital olarak yapılabilir. Dijital değerlendirme DigiPix, DigiGrade ya da DigiProduction yazılımlari ile yapılabilir.

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN