14 Ekim 2019
Tekstilde Başarının Anahtarı
Tekstilde Başarının Anahtarı: Kalite Kontrol Test Cihazları
Dünyanın en büyük tüketici pazarlarından biri olan tekstil sektöründe, sürdürülebilirlik kavramının ön plana çıkmasıyla birlikte, kalite kontrolde ileri tekniklerin kullanımı ve en son trendlerin takip edilmesi önem kazandı. (Bkz: Sürdürülebilir Tekstilde Kalite Kontrol Neden Önemli?)
Yeşil pazardan pay almak isteyen dünyaca ünlü tekstil firmaları, MET-BAT (Mevcut En İyi Teknikler) anlayışını benimseyerek kâr oranlarını ve enerji verimliliklerini maksimum seviyeye çıkardılar.
Tekstilde Kalite Kontrol Test Cihazlarını Kullanmak Neden Önemli?
Kalite, ürünü satın alan müşterinin tatmin olmasıdır. Müşteriler, verdikleri paranın karşılığını tam olarak almak isterler. Rekabetin yüksek olduğu tekstil sektöründe mutlu müşterilere sahip olmanın anahtarı, kalite kontrol test cihazlarında en son teknolojiyi takip etmektir.
Tekstil ürünlerinde test kontrol işlemi, firmalar için oldukça pahalı bir süreçtir. Doğru ekipmanların kullanıldığı test laboratuvarının oluşturulması ve eğitimli teknisyenlerin sadece ürün çıktıları gerektiği zaman değil, yıl boyu çalışma ücretlerinin ödenmesi gerekir. Prodüktif olmayan bu masraflar, son ürünün maliyetini de yükseltir. Tekstilde kalite kontrolün belli başlı sebepleri vardır. Bunları sıralayacak olursak;
- Ham maddelerin kontrolü,
- Üretimin denetlenmesi,
- Son ürünün değerlendirilmesi,
- Defolu materyallerin tetkiki,
- Ürün geliştirme ve araştırma süreci.
Bir tekstil ürününün kalitesini gösteren güvenilirlik, performans, görsel kalite, algılanan kalite ve dayanıklılık olmak üzere 5 temel faktör vardır. Fabrikada gerçekleştirilen kalite kontrol test yöntemleri ise 5 aşamadan oluşur.
- Kalite kontrol: Martindale Abrasion Tester ve Crockmeter gibi test ekipmanları kullanılarak dayanıklılık ve uluslararası standartlara uygunluk ölçümlemeleri yapılır.
- Uygunluk: Üretim öncesi örnekler (sample) kullanılarak ham madde, tasarım ve renk gibi faktörlerin son ürün uyumluluğu denetlenir.
- Kalite: Launderometer gibi test ekipmanları kullanılarak kumaş, renk, aksesuar, etiket ve üretim hataları kontrolden geçirilir. Bu aşamayı geçemeyen ürünler elenir.
- Ölçümleme: Her bir tekstil ürünü önceden belirlenmiş belli standartlara tâbidir. Üretim hattında ortaya çıkabilecek hataların engellenmesi için standart çizelgesine uygunluğu test edilir.
- Paketleme: Tekstil ürünleri kalite kontrol test işlemlerini başarıyla geçmiş olsa dahi, ambalajlama ve sevkiyat sürecinde de belli başlı standartları karşılamaları gerekir. Sevkiyat ve son tüketiciye teslim sürecinde paketleme boyutları, ağırlık ve etiketleme gibi detaylar kontrol edilir.
Tekstilde kalite kontrol testleri, sürekli değişen ekonomik politikalara ve durmaksızın artan tüketici isteklerine cevap verir. Ayrıca ürün riskini en aza indirerek hem üreticinin hem de tüketicinin çıkarlarını korur. Ürün yaşam döngüsünde kalite kontrol, ürünün tanzim – teşhir (merchandising) sürecinde standartların altında kalmasını ve dolayısıyla karşılaşılabilecek problemleri engelleyerek ürünün geliştirilmesine de katkı sağlar. (Merchandising: Satış noktalarında son tüketiciye yönelik yapılan ve satış oranlarını arttırmayı amaçlayan her türlü iletişim ve dikkat çekici aktiviteler bütünü.)
Tüketicilerin yaşam kalitesi arttıkça tekstil sektöründeki markaların ürün ve hizmetlerine dair beklentileri de artar. Tekstil sektöründe kalite kontrol test cihazlarının kullanılması, tüketicilerin beklentilerini karşılayarak mutlu müşterilere dönüşmelerini, dolayısıyla da tekstil firmalarının sadık bir kitle kazanmalarını sağlar.
Tekstil sektöründe kalite kontrol test cihazlarının kullanılması firmalar için birçok avantaj sunar.
- Tekstil ürünlerinin kalite kontrol testinden geçirilmesi, ürünün üretim sürecinde geliştirilmesini ve son ürünün hatasız bir şekilde ortaya çıkmasını sağlar.
- Tüketicilerin beklentilere tam bir şekilde cevap vererek firmaya mutlu müşteriler kazandırır. Dünya çapında başarılı markaların sırrı, tüketicinin marka ile özdeşleştirdiği ürünlere her zaman aynı standartlarda ulaşabilmesidir. Böylelikle tüketicilerin marka ve firmalara olan güveni artarak sadık müşteri kitlesi hâline gelirler. Bu da firmanın, üretimin ve kârın devamlılığını sağlar.
- Kalite kontrol testleri, ürün hatalarını gidererek ürün kalitesini geliştirir. Hata payı en aza indirgenmiş ürünler; üretim, dağıtım ve teslimat sonrası süreçlerde firmanın zarar görmesini engeller. Özellikle son tüketiciye ulaşan ürünün hatalı bulunarak geri iade edilmesi, hem firmanın prestijini hem de tüketicinin güven duygusunu sarsarak maddi – manevi zarara sebebiyet verir.
- Kalite kontrol test cihazları ile teknik ve süreç kontrolünde tam denetim sağlanarak olumlu sonuçlar alınır.
- Kalite kontrol test işlemleri, ürün geliştirme ve araştırma süreçlerine hizmet ederek verimliliği yükseltir. Bu sayede hem hatalar düzeltilir hem de tüketiciyi memnun edecek daha iyi ürünler ortaya çıkar. Yeni ürünlerin geliştirilmesi ile yeni pazarlara açılma fırsatı yakalanır.
- Kalite kontrol test cihazları, firmaların günlük ticari sınama maliyetlerinden tasarruf yapmalarını sağlar.
- Kalite kontrol test cihazları, farklı tedarikçilerden alınan kumaş, iplik ve elyaf gibi ürünlerin karşılaştırılmasına olanak verir. Böylelikle en iyi ham madde seçimine katkı sağlar.
- Tekstilde kalite kontrol test cihazları sayesinde üretim maliyetleri düşer ve firmaların tasarruf etmesi sağlanır.
- Kalite kontrol test cihazları, bir pazarlama (marketing) aracı olarak da kullanılabilir. Kalite kontrol testlerini başarıyla tamamlayan ürünler, tekstil firmalarının pazardaki imajını güçlendirerek başarılı ve bilinen bir marka hâline gelmelerini sağlar.
- Tekstil sektöründe kalite kontrol test cihazlarını kullanan firmalar, uluslararası standartları karşılayan ürünler ortaya koyarak global çapta başarı elde ederler.
Doğru yönetilmiş bir kalite kontrol süreci firmalara maddi – manevi kazanç sağlar. Tekstil sektöründe kalite kontrol test cihazlarının kullanılmasıyla, uluslararası standartları karşılayan ürün çıktıları elde edilerek yüksek performans ve verim elde edilir. Beklentileri karşılayan ürünler ile tüketici sadakati ve müşteri memnuniyeti sağlanır. Aynı zamanda çalışanların motivasyonunu da yükseltir. Kalite kontrol test cihazları, tekstil firmalarının sürdürülebilirlik vizyonunu gerçekleştirmelerini sağlayarak yüksek oranda kâr elde etmelerini sağlar.