Yıkama Sonrası Giysilerin Görünümünde Meydana Gelen Değişiklikler

29 Kasım 2019

Yıkama Sonrası Giysilerin Görünümündeki Değişiklikler

Giysilerde yıkama, ıslatma, kurutma ve ütüleme işlemleri sonrasında çekme, kopma, bollaşma, uzama, renk solması, pamuklanma ve tüylenme gibi değişiklikler gözlenebilir. Bu değişikliklerin 2 sebebi vardır: yanlış yıkama işlemi ve üretimde yetersiz kalite kontrol. Yıkama sonrası tekstil ürününde meydana gelen olumsuz değişiklikler, hem üreticinin hem de tüketicinin alacağı önlemlerle engellenebilir.

Yıkama sonrası giysilerde renk solması, boyarmadde molekülünde meydana gelen yapı değişikliği veya boyarmaddenin elyaf üzerinden uzaklaşması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Üretim aşamasında iplik ve kumaş terbiyesine göre boyarmaddenin pişirme haslığı, peroksit haslığı, dekatür haslığı, klor haslığı ve karbonizasyon haslığı gibi fabrikasyon haslıkları incelenerek önlem alınır.

Kalite Kontrol Test Cihazları Giysileri Koruyor

Tüketici, markadan satın aldığı tekstil ürününün kalitesini kaybetmeden korumasını ister. Sürdürülebilir tekstil için kalite kontrol test cihazları kullanılarak mevcut en iyi teknikler (met-bat) metodu uygulanır. Bu sayede hem üretici yüksek verim alır hem de tüketiciler sadık müşteri kitlesi hâline gelerek firmanın kârlılığını sürdürülebilir kılar. Üretimde kalite kontrol test cihazlarının kullanılması, tekstil markaları ve firmalar için birçok avantajı da beraberinde getirir.

  • Son ürünün hatasız sunulması, üretim maliyetlerini düşürerek firmanın tasarruf etmesini sağlar.
  • Yeni ürünler geliştirilerek yeni pazarlara açılma fırsatı elde edilir.
  • Tekstil markalarını hem maddi hem de manevi zarara uğratan iade ve şikâyet gibi sorunları engeller.
  • Marka prestiji ve güvenilirlik kredisi korunarak kârın devamlılığı sağlanır.
  • Uluslararası standartları karşılayan ürünler, firmaya dünya çapında başarı getirir.

Tekstil ürünlerinin kalitesi, kullanım esnasında maruz kalacağı dış etkenlere karşı dayanıklılık derecesi ile ölçülür. Bu bağlamda renk atması, çekme, kopma, uzama, esneme, ışık, sürtünme ve ter gibi etkenlere karşı haslık değerleri ölçülerek üründe iyileştirmeler yapılır. Giysilerde yıkama sonrası değişikliklerin ölçülmesi için yıkama haslığı testi, renk haslığı testi, su haslığı testi ve ütü haslığı testi gibi kalite kontrol işlemleri uygulanır.

Yıkama haslığı testi ile boyalı ya da baskılı tekstil ürünlerinin, yıkama esnasında karşılaştığı etkenlere karşı mukavemet (dayanıklılık) derecesi ölçülür. Yıkama haslığı testinde standart deterjan türleri, yumuşatıcılar ve yardımcı kimyasallar kullanılarak, ürüne dair farklı sıcaklıklarda ölçümlemeler yapılır. Ölçüm işlemlerinde hem ürünün kendi yapısındaki değişiklikler hem de yıkama esnasında diğer ürünleri ne kadar etkilediği (akma, lekeleme) incelenir. Yıkama haslığı testleri ile zaman, emek, su ve deterjan kullanımından tasarruf etmenin yanı sıra, ürün haslığının, parlaklığının, renginin ve kalitesinin korunması amaçlanır.

Yıkama haslığı testinde Dynawash, Wira Buhar Silindiri, Wascator CLS Yıkama Makinası, W555H Yıkama Makinası ve Gyrowash Yıkama gibi kalite kontrol test cihazları kullanılır. Giysilerde yıkama sonrası kurutma ve ütüleme işlemlerinde meydana gelen değişiklikleri ölçmek için de Thermaplate Ütü ÇekmeAccudry³ Tamburlu Kurutucu ve T5130-LAB Tamburlu Kurutucu gibi kalite kontrol test cihazlarından yararlanılır. Ulusal ve uluslararası standartlara göre, hem üretim hem de ürün bazında gerçekleştirilen kalite kontrol testleri ile yüksek kaliteli ürünler üretilerek müşteri memnuniyeti garantilenir. Bu sayede tekstil ürünlerinin kalite standartlarını koruması için önlem alınarak hem üreticinin hem de tüketicinin zarar etmesi önlenir.

Tüketiciler İçin Giysilerin Ömrünü Uzatan Püf Noktaları

Yıkama sonrası giysilerde renk solması, çekme, esneme, uzama ve bollaşma gibi görünümde değişiklikler meydana gelebilir. Tekstil üreticileri, kalite kontrol test cihazlarını kullanarak ürüne dair fabrikasyon haslığı ve kullanma haslığı derecelerini ölçerler. Bu sayede giysilerin, satış sonrası kullanım esnasında da kalite standartlarını korumaları için önlem alırlar. Giysilerdeki yıpranmayı önlemek için sadece üreticinin önlem alması yetmez. Tüketicinin de kullanım esnasında bazı hususlara dikkat etmesi gerekir. Peki giysilerin ömrünü uzatan çamaşır yıkama ipuçları nelerdir?

  • Giysilerin renginin atmaması için ters çevirerek yıkayın.
  • Yeni aldığınız renkli giysileri, daha açık renklerle yıkamadan önce renk atma testi yapın. Bunun için kıyafetin iç bölümünü biraz ıslatarak beyaz bir bezi üzerine bastırın ve renk bulaşması olup olmadığını kontrol edin. Renk bulaşması varsa, yeni aldığınız giysiyi ilk yıkamada ayrı yıkayın.
  • Renkli giysilerin solmaması için durulama suyuna biraz tuz katmayı deneyin.
  • Giysilerin etiketlerindeki yıkama talimatlarına harfiyen uyun. Kuru temizleme yapılması gereken giysileri makinede yıkamayın. Renkli çamaşırları beyazlardan ayrı ve soğuk suda yıkayın.
  • Renkli giysileri yıkarken, renkliler için üretilmiş deterjanları kullanarak renk solmasını önleyin.
  • Siyah gibi koyu renkli giysileri düşük ısılarda yıkayın.
  • İpek ve yünlü gibi hassas giysilerde çekme, bollaşma ve esneme gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak için makinenizin hassas yıkama ayarını kullanın.
  • Lekeli çamaşırları yüksek ısılarda yıkamak yerine yıkama öncesinde leke çıkarıcı ürünler kullanın.
  • Yıkama esnasında gereğinden fazla deterjan kullanmak giysilerde leke bırakır. Deterjanı doğru miktarlarda kullanmaya dikkat edin.
  • Giysilerin kullanım ömrünü uzatmak için çok sık yıkama yapmayın. Mutlaka yıkamanız gerekiyorsa, hızlı yıkama programını seçin.
  • Renkli giysilerin diğer kıyafetleri lekelememesi için çamaşır makinesinde nemli bırakmadan hemen asın veya kurutma makinesine atın.
  • Giysilerde leke kalmasını, pamuklanma ve boncuklanmayı engellemek için çamaşır makinesini tamamen doldurmayın.
  • Hassas giysiler için yüksek ayarda sıkma işlemi uygulamayın.
  • Renkli giysileri yıkarken renk koruyucu mendil gibi ürünler kullanın.
  • Giysi seçiminde sağlıklı kumaşlar üreten ve kalite kontrol test cihazlarını kullanarak üretimde yüksek standartları hedefleyen markaları seçin.

1973’ten itibaren sektörde faaliyet gösteren Aygenteks güvencesiyle, tüm tekstil ve kalite kontrol test cihazlarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN