Performans Giyimde Örgü Teknolojisi

23 Kasım 2020

Performans Giyimde Örgü Teknolojisi

Aktif spor giyim ve koruyucu giysiler, tekstil endüstrisinde performans giyim kriterlerine uygun olarak üretilir. Yenilikçi üretim, rekabet üstünlüğü ve büyümenin hedeflendiği performans giyimde, yeni elyaf türleri ve ileri örgü teknolojisi sayesinde üretim sürecinde ortaya çıkan karmaşık problemler ortadan kalkar.

Gelişmiş ekonomilerdeki tekstil sektörünün 160 yıllık geçmişinde, örgü teknikleri açısından büyük sıkıntılar yaşandı. Yüksek düzeyde tasarım yeniliği içeren işlevsel ürünlere talebin artması ile ortaya çıkan yüksek performans giyim sektöründe, geleneksel örgü metodları yerine ileri teknoloji örgü teknikleri kullanılması üretimde yüksek verimlilik sağladı.

Tekstilde örme metodları, ilmek oluşum tipine göre atkılı örme (tek iplikli) ve çözgülü örme olmak üzere 2 temel kategoride sınıflandırılır. Örme sistemlerine göre kumaşlar, düz veya yuvarlak örme makinelerinde üretilirler. Yuvarlak örme makinelerinde üretilen kumaşlar; esneklik, buruşmazlık, hafiflik, yumuşaklık ve vücudu sarma bakımından üstün özelliklere sahiptir. Helozonik biçimde örülen yuvarlak örme kumaşlar; outdoor giyim, aktif spor giyim ve endüstriyel giyimde tercih edilen bir yöntemdir. Performans giyimde ileri örgü teknolojisi kapsamında, çözgülü örme veya 3 boyutlu örgü teknikleri ile katmanlardan oluşan, dikişsiz veya mümkün olduğunca az dikişli üretim yapılabilir.

Günümüzde çözgülü örme tekniği ile 600 dereceye kadar dayanıklı, ter emiciliği yüksek, antistatik, pamuklanmayan ve vücut ısısını dengeleyen uzay kıyafetleri üretilmektedir. Bu ileri örgü teknolojisi sayesinde, tehlikeli meslek grubu kıyafetleri ve ordu mensuplarına yönelik performans giyim ürünlerinde de yüksek işlevsellik kazandırılır.

İleri teknoloji atkı ve çözgülü örme teknikleri ile geliştirilen performans giyimde; organik elyaf türleri ile geri dönüştürülebilir, biyoçözünür ve sağlıklı kumaşlar tercih edilir. Özellikle ekstrem spor kıyafetleri, zigzag yapıdaki örgü kumaşlardan üretildiğinde daha iyi hava sirkülasyonu, termal koruma ve nefes alan bir yapı elde edilir. Ter tutmayan ve hızlı kuruyan Dri-Fit teknolojisi, rüzgâr ve yağmurdan koruma özelliği ile performans giyimde tercih edilen yükselen üretim teknolojilerinden biridir.

Performans giyimde ileri düzey örgü teknolojisinin yanı sıra, artan maliyetleri elverişli hâle getirmek için yüksek teknoloji elyaf ve iplik türleri kullanılmaya da başlandı. Yıkama mukavemeti yüksek, antibakteriyel, antifungal, uzun süre kullanıma dayanıklı ve farklı elyaf türleri ile kombine edilebilen yeni jenerasyon elyaflar, performans giyimde verimliliği yükseltmektedir.

Performans giyim sektöründe, döngüsel atkı örgü makineleri ile yapılan dikişsiz üretim sayesinde, yeni pazarlara açılma imkânı doğar. Konfor ve hız üzerine odaklanan dikişsiz çözgülü örme teknolojiisi de yüksek konfor sağladığı için performans giyim üretiminde ön plana çıkar. Ters örgü tekniklerinin kullanıldığı düz yataklı örgü makineleri ile her bir parça kenarsız örülerek giysi şekli örme makinesinde elde edilir. Bu sayede üretimdeki hatalar en aza indirgenir.

Performans giyimde örgü teknolojisi, çoklu gösterge özellikli ve dikişsiz örgü için tasarlanmış özel makineler ile önemli ölçüde gelişme göstermiştir. Yüksek değerli fonksiyonel kıyafetler üretebilen gelişmiş örgü makineleri, karmaşık kalıpları programlama yeteneği olan ve teknik becerisi yüksek teknisyenler ile yüksek vasıflı tasarımcılar gerektirir. Disiplinlerarası tasarım ekipleri ve programlama becerisi yüksek teknisyenler ile örgü teknolojisinde ilerlemeyi engelleyen zorluklar aşılabilir.

Performans giyim üretiminde ileri teknoloji örgü teknikleri ile işçilik ve enerji maliyetleri azalır. Apre ve terbiye gibi üretim sürecindeki işlemlerde, zaman ve maliyet tasarrufu sağlanır. En önemlisi de performans giyimde dayanıklılık ve konfor elde edilerek müşteri memnuniyeti maksimize edilir.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN