Tekstilde kalite, ürünün hem üretim hem de kullanım aşamasında, tasarlanan amaç ve özelliklere uygunluğunu ifade eder.

28 Ekim 2019

Yetersiz Kalite Kontrol Tüketiciyi Olumsuz Etkiliyor

Tekstilde kalite neyi ifade eder? Kalite kontrol nedir, neden gereklidir? Kalite kontrol testleri nelerdir? Kalite kontrole önem vermeyen firmaların kayıpları neler? Tekstilde kalite kontrol tüketiciyi nasıl etkiliyor?

Bir tekstil ürününün, son kullanıcı olan tüketicinin beklentilerini tam anlamıyla karşılayabilmesi o ürünü “kaliteli” olarak niteler. Tekstilde kalite, ürünün hem üretim hem de kullanım aşamasında, tasarlanan amaç ve özelliklere uygunluğunu ifade eder. Kalite; performans, güvenilirlik, dayanıklılık, servis görme yeteneği, estetik, ek özellikler, algılanan kalite ve standartlara uygunluk olmak üzere 8 boyutta ele alınır.

 

Tekstilde kalite kontrol, üretim sürecinin tamamında ürün kalitesini aynı düzeyde tutma ve çıktının kalitesini geliştirme amacıyla gerçekleştirilen uygulamalar bütünüdür.

Kalite kontrole gerekli yatırımı yapmayan tekstil firmalarının, küresel ekonomi piyasasında ayakta kalmaları ve rekabet edebilmeleri neredeyse imkânsızdır. Doğru kalite kontrol yöntemlerini uygulamayan işletmeler, üretim sürecinde ciddi maliyetlere sebep olan teknik problemlerle karşılaşırlar. Aynı zamanda geleceğe yönelik iyileştirmeler yapılmadığı için de tüketicilerin beklentileri karşılanamaz. Artan rekabet ortamında ayakta kalmak isteyen tekstil üreticilerinin, kalite politikalarını gözden geçirerek en iyi teknikleri uygulamaları gerekir.

Kalite Kontrole Önem Vermeyen İşletmelerin Kaybı Büyük

Ürün ve hizmet kalitesini geliştirmek isteyen tekstil üreticilerinin, ürün çıktılarına dair tasarım, standartlara uygunluk ve performans kriterlerini göz önünde bulundurmaları gerekir. Üretimde kalite kontrole gereken önemi vermeyen tekstil firmaları, maddi manevi büyük kayıplarla karşı karşıya kalırlar.

  • Üretim aşamasında ham madde, iş gücü ve enerji açısından kayıp yaşarlar.
  • Çalışan performansının düşmesi, işletme süreçlerini olumsuz yönde etkiler.
  • Düşük kaliteli ya da kusurlu ürünler, satış sonrası süreçte şikâyet veya iade gibi sorunlar doğurur. Bu da oldukça yüklü miktarlarda zarar demektir.
  • Hem kalite standartlarına uygun hem de daha ucuz malzemeler geliştirilemediği için üretim maliyetleri azaltılamaz.
  • Ekolojik üretimin trend olduğu günümüzde, kalite kontrole önem vermeyen firmalar yeşil pazardan pay alamazlar.
  • Kalite kontrol konusunda yetersiz ürün çıktıları, tüketici beklentilerini karşılamadığı için firmaların rekabet etmesi ve tekstil piyasasında varlıklarını devam ettirmeleri mümkün olmaz.

Tüketici Açısından Kalite Kontrol ve Marka Sürdürülebilirliği

Tekstil firmalarının vizyon ve hedeflerine ulaşabilmeleri için sadece tüketici beklentilerini karşılamaları yetmez, bu isteklerin daha ötesine geçerek rakiplerinden farklılaşmaları da gerekir. Kalite kontrol test cihazları sayesinde bir ürüne dair elyaf testi, iplik testi, kumaş fiziksel testleri, kumaş haslık testleri, renk ölçümü, güç tutuşurluluk testi, aksesuar güvenlik testleri, sıcaklık ve nem testleri ile görsel ve optik değerlendirmeler yapılabilir.

Tekstil endüstrisinde özellikle hazır giyim üretiminde kalite kontrolün yapılmadığı ya da yetersiz olduğu durumlarda tüketici olumsuz yönde etkilenir. X markası ile Y markasının benzer tasarımla ve aynı fiyatta bir ürün sattığını düşünelim. Tüketicinin X markasından aldığı ürünün rengi 50 yıkamada solmuyor fakat Y markasından aldığı muadil üründe birkaç yıkamada dahi renk atması yaşanıyor. (Bkz: Kumaşlarda Renk Atması) Bunun sebebi üretimden önce ve üretim aşamasında kullanılan kalite kontrol test cihazlarının yetersiz olması, gerekli standartları karşılamaması ve kalite kontrol yöntemlerinin doğru uygulanmamasıdır.

Son kullanıcı olan tüketici, satın aldığı üründen beklediği faydayı alamadığında markaya olan güvenini kaybeder. Bu durumda diğer rakip firmaların ürünleri fiyat olarak daha fazla olsa bile, uzun vadeli çıkarını göz önünde bulundurarak daha kaliteli ürünleri tercih eder. Kalite standartlarını karşılamayan ürünleri satın alan tüketicinin;

  • Markaya olan güveni sarsılır. Güvenilirliğini yitiren marka, prestij kaybı gibi manevi zararlarla karşı karşıya kalır.
  • Diğer rakip markalara yönelir. Bu da tekstil firmasının faaliyetlerini, zorlu piyasa koşullarında istikrarlı bir şekilde sürdürememesine sebep olur.
  • Haslık standartlarını karşılamayan ürünlere sahip markaya karşı olumsuz tutum sergiler. (Bkz: Haslık Standartları) Bu olumsuz tutum, markanın rakiplerine karşı güç kaybetmesine ve maddi kayıplar yaşamasına yol açar.
  • Mukavemeti yüksek olmayan ürünleri tercih etmeyerek rakip markalara yönelmesine neden olur. (Bkz: Kalite Kontrol ile Yüksek Mukavemet)
  • Ekolojik trende uygun, daha sağlıklı, daha dayanıklı ve yenilikçi ürünlere yönelir. (Bkz: Sağlık İçin Tekstilde Kalite Kontrol) Kalite kontrolde yüksek teknolojiye sahip test cihazlarını kullanmayan tekstil firmaları, sürdürülebilir tekstil trendinin hakim olduğu Yeşil Pazar’dan pay alamazlar. (Bkz: Sürdürülebilir Tekstilde Kalite Kontrol ile Dünya Markası Olmak)

MET-BAT (Mevcut En İyi Teknikler) anlayışını benimseyerek en yüksek teknoloji ile geliştirilmiş kalite kontrol test cihazlarını kullanan tekstil firmaları, sadece yerel bazda değil dünya çapında da başarı elde ederler. (Bkz: Kalite Kontrol ile Tekstilde %100 Başarı)

Üretimde doğru kontrol cihazlarının kullanılması maliyetleri azaltır, iş verimliliğini yükseltirken kâr oranlarını da arttırır. Yüksek performanslı kalite kontrolden geçmiş hatasız ürünler, markanın tüm satış noktalarında tüketicinin aynı kalite standardına ulaşabilmesini sağlar. Tüketici sadakatini sağlamlaştıran bu olgu, firmanın üretimde sürdürülebilirliği yakalamasını ve kârının devamlılığını garantiler.

Son kullanıcıya hatasız ulaşan ürünler, firmanın iade ve şikâyet gibi olumsuzluklarla karşılaşmasını engelleyerek maddi manevi zarardan korur. Tekstilde kalite kontrol, daha verimli ham maddelerin keşfedilmesi ve yeni ürünlerin geliştirilmesi açısından da önemlidir. Bu sayede tekstil firmaları, yeni pazarlara açılarak ürün yelpazelerini ve hedef müşteri kitlesini genişletebilirler. En son teknolojiye sahip kalite kontrol test cihazlarını kullanan firmalar, bunu bir prestij pazarlama aracı olarak kulllanarak rakiplerine karşı üstünlük elde edebilirler. 1973 yılından beri faaliyette olan, sektörün köklü firmalarından Aygenteks güvencesiyle, tüm tekstil ve kalite kontrol test cihazlarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN