Performans Giyim ve Koruyucu Tekstil Ürünlerinde Kalite Kontrol

27 Şubat 2020

Koruyucu Tekstil Ürünlerinde Kalite Kontrol

Performans giyimde kalite kontrol; outdoor spor tekstil ürünlerinin ve tehlikeli meslek grubu giysilerinin, hem dış koşullara dayanıklı hem de konforu sağlayan nitelikte olması için en önemli üretim unsurudur. Performans giyimde kalite kontrol çalışmaları estetik, konfor, fonksiyonel performans ve mobilite olmak üzere 4 temel kriter çerçevesinde uygulanır.

İtfaiyeci, havacı, güvenlik personeli, ağır sanayi işçileri, madenci ve tıbbi personel gibi meslek grupları ile ordu mensuplarının üniformaları, performans giyim kapsamında üretilen koruyucu tekstil ürünleridir. Aynı şekilde dağcılık, mağaracılık, tırmanış sporları, motor sporları, deniz sporları ve araba yarışı gibi ekstrem spor alanları için üretilen koruyucu kıyafetler de performans giyimin alanına girer.

PERFORMANS GİYİMİN ÖZELLİKLERİ VE KALİTE STANDARTLARI NELERDİR?

Performans giyimde koruyucu tekstil ürünleri; elyaf türü, iplik yapısı, yüksek performanslı kumaş niteliği (doku yapısı), dikiş teknikleri, terbiye prosedürleri, filtre katmanı, bağlayıcılar, karbon granürleri, örme teknikleri, fiziksel özellikleri ve üretim metodları ile hazır giyimden ayrılır.

Genel olarak koruyucu tekstil ürünleri şunlardır: Çadır, kask, eldiven, uyku tulumu, hayatta kalma çantası, takım elbise, yangından koruyucu alev almayan ısıya dayanıklı giysi, çift taraflı ceket, balistik dayanımlı yelek, patlamaya dayanıklı giysi, erimiş metalden koruyucu giysi, donmayı önleyen giysi, ışınlardan koruyan tulum, halat, emniyet kemeri, biyolojik ve kimyasal koruyucu giysiler.

Performans giyimdeki koruyucu tekstil ürünleri, koruma faktörlerine göre farklı kategorilerde sınıflandırılır.

  • Termal koruma: Performans giysileri; ısıya, aleve, aşırı soğuğa, dış yaşam koşullarına, radyasyona ve eriyen metal sıçramaları gibi tehlikelere karşı koruyucu işleve sahiptir.
  • Kimyasal koruma: Performans giysileri, dünya çapından kullanılan ve farklı toksik etkilere sahip 100 binden fazla kimyasal maddeye karşı koruma sağlar.
  • Nükleer, kimyasal ve biyolojik koruma: Özellikle askeri kullanım amaçlı üretilen performans giysileri, karbon elyaf ve köpükten oluşan çok katmanlı yapılarla üretilerek koruma sağlar.
  • Mekaniksel koruma: Kesilme, yırtınma, aşınma, kopma, sürtünme ve metal sıçramalarına karşı koruma sağlaması beklenen performans giysileri, yüksek mukavemetli liflerden üretilir. Yüksek performanslı lifler, enerjiyi absorbe ederek koruma sağlar.
  • Steril koruma: Tıbbi personel, yiyecek, ilaç ve otomotiv endüstrisinde çalışan kişiler için üretilir.
  • Radyasyona karşı koruma: X-ışını ve iyonlaştırılmış radyasyona maruz kalan çalışanlar ile kanser tedavi merkezlerinde çalışan personele yönelik üretilir.
  • Yüksek görünürlük: Işık etkisi altında veya karanlıkta ayırd edici özellikte yansıyan kıyafetlerdir.

Performans giyimde koruyucu tekstil ürünlerinde; yüksek performanslı lifler, tufban lifler (güç tutuşur polinozik), PES lifleri, heim, policell, dacron 900F, trevira CS, güç tutuşur poliamid lif, nomex, HM50, teijinconex, apyeil, kevlar, kermel, poliimid, lufnen, verel, cam lifi, metal lifi, karbon lifi ve asbest lifi gibi mukavemeti yüksek lifler kullanılır.

Performans giyimde koruyucu tekstil ürünlerinin sahip olması gereken özellikler:

  • Fiziksel özellikler: Sert hava koşulları ve ağır kullanım şartlarında dayanıklı olmalıdır. Yırtılma mukavemeti, çekme kopma mukavemeti, aşınma mukavemeti ve sürtünme mukavemeti gibi dayanıklılık oranı yüksek olmalıdır.
  • Çevresel özellikler: Su ve rüzgâr geçirmemeli, güneş ışığına karşı UV koruma sağlamalı, ıslandığında küf oluşturmamalı ve kir tutmaz özelliğe sahip olmalıdır.
  • Fizyolojik özellikler: Düşük ağırlıkta olmalı, kolay giyilebilmeli, konforlu olmalı, ısı stresi, hava, nem ve buhar geçirgenliği minimum düzeyde olmalıdır.
  • Diğer özellikler: Özellikle ekstrem sporlar ve tehlikeli meslek grupları için üretilen koruyucu performans giysileri; balistik koruma, fazla ses çıkarmama, kamuflaj, aleve, ısıya ve yanmaya karşı dayanıklılık, kimyasal ve biyolojik maddelere karşı dayanıklılık gibi özelliklere sahip olmalıdır.

 

Performans giyimde koruyucu giysilere uygulanan kalite kontrol testleri; EN 340, EN 343, EN 20471, EN 1149-5, EN 1073-2, EN 13034, EN ISO 13982, EN 14605, EN ISO 11611/11612, EN 61482-1-2, EN 469, EN 531 ve EN 470 vb. standartlar çerçevesinde gerçekleştirilir.

KORUYUCU TEKSTİL ÜRÜNLERİNE YÖNELİK KULLANILAN KALİTE KONTROL TEST CİHAZLARI

Tekstil endüstrisinde ulusal ve uluslararası standartlara uygun kaliteli üretim ve bu üretimin devamlılığını sağlamanın sırrı, yüksek teknolojiye sahip kalite kontrol test cihazlarını kullanmaktır. Kalite kontrol testleri, mevcut ürün segmentinin kalitesini korurken aynı zamanda yeni ürünler geliştirilmesine ve bu sayede firmaların, yeni pazarlara açılmasına olanak sağlar.

Performans giyimde koruyucu tekstil ürünlerine yönelik yapılan performans  testleri ve kullanılan kalite kontrol test cihazları:

1973 yılından beri sektörde lider konumda olan Aygenteks, tekstil sektöründeki firmaların üretimde yüksek kaliteyi yakalarken en uygun maliyetle kâr etmeleri için en son teknoloji kalite kontrol test cihazlarını tedarik ediyor. Üretimin sürdürülebilirliği kapsamında teknik yardım, periyodik bakım, kullanıcı eğitimi, kalibrasyon, yedek parça, kurma ve çalıştırma gibi hizmetler de sunuyor. Aygenteks'in tekstil sektörüne yönelik tüm kalite kontrol test cihazlarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

İlginizi çekecek diğer yazılarımız:

Performans Giyimde Kalite Kontrol Testleri

Tekstilde Kalite Kontrol Test Cihazlarını Kullanmak Neden Önemli?

Yetersiz Kalite Kontrol Tüketiciyi Olumsuz Etkiliyor

Sürdürülebilir Tekstilde Kalite Kontrol Neden Önemli?

Tekstilde Renk Haslığı Standartları ve Testleri

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN