Performans Giyimde Hangi Kalite Kontrol Testleri Yapılır?

14 Ocak 2020

Performans Giyimde Kalite Kontrol Testleri

Performans Giyimde Hangi Kalite Kontrol Testleri Yapılır? Performans giyim nedir, özellikleri nelerdir? Performans giysileri nelerdir? Vücut koruyucu giysiler için uygulanan standartlar nelerdir? Yüksek kaliteli performans kıyafetleri için hangi fiziksel kalite kontrol testleri yapılır? Performans giyimde hangi test cihazları kullanılır?

 

Performans Giyim Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Performans giyim; sportif veya mesleki kullanım için üretilen, vücudu koruyan giysilerdir. Outdoor (açık alan) spor  faaliyetlerinin yanı sıra, askeri ve havacılık endüstrisi gibi farklı meslek grupları için de koruyucu performans giysileri üretilir. Performans giyim, üretimsel özellikleri ile hazır giyimden ayrılır. Performans giyimin nitelikleri/özellikleri; fonksiyonel performans, giyim konforu, hareket kabiliyetinin yüksek olması ve estetik görünümdür.

Performans giyim tekstilinde ana hedef, güvenli ve koruyucu giysiler üretmektir. Performans giysilerinin dış hava koşullarına dayanıklı, çabuk yıpranmayan, su/rüzgâr geçirmeyen, teri emen, hızlı kuruyan, ateşe dayanıklı ve çevresel faktörlerden kaynaklı zorlu durumlara karşı koruyucu nitelikte olması gerekir. Özellikle fiziksel aktivitenin yüksek olduğu sanayi sektöründeki tehlikelere karşı dayanıklı olması şarttır. Performans giyim, sağlık ve güvenlik risklerini azaltır veya tamamiyle ortadan kaldırır.

 

Performans Giysileri Nelerdir? Üretimde Hangi Standartlar Uygulanır?

Performans giysileri, beklenen işlevi yerine getirmeli, tehlikeleri ortadan kaldırmalı ve kullanıcıya konfor sunmalıdır. Performans giysileri; askeri kıyafetler, tıbbi koruyucu kıyafetler, tehlikeli meslek gruplarına ait kıyafetler (havacılık, itfaiye vb.) ve outdoor spor faaliyetlerinde kullanılan kıyafetlerdir.

Son zamanlarda Under Armour gibi performans giysileri üreten markalara talep arttı. Bu tür performans giyim markalarının ürünlerinin kaliteli olmasının sebebi, uluslararası standartları uygulamaları ve fiziksel kalite kontrol testlerini uygulamalarıdır.

Dünyaca ünlü tekstil markaları, performans giyim testlerinde, global tekstil endüstrisinde hassas test çözümleri ve destek hizmetlerinin tasarım ve üretiminde pazar lideri olan James Heal markasının, kalite kontrol test cihazlarını tercih ediyorlar. Son teknoloji ürünü olan bu tekstil test cihazları sayesinde, performans giyimde en yüksek standartlar elde edilebiliyor.

Vücut koruyucu performans giysi üretiminde; EN 340, EN 343, EN 20471, EN 1149-5, EN 1073-2, EN14127, EN 13034, EN ISO 13982, EN14605, EN 469, EN ISO 13911, EN ISO 11611, EN ISO 11612 EN 61482-1-2 ve Eko-Tex vb. uluslararası standartlar uygulanır.

Performans Giysileri İçin Hangi Fiziksel Kalite Kontrol Testleri Uygulanır?

Aktif giyim çığ gibi büyüyen satış oranları ile tüm hazır giyim endüstrisinin pazar payını aşmış durumda. Performans giyimde, yüksek kalite standardının yakalanması için çeşitli fiziksel performans testleri uygulanır.

  • Kumaş Haslık Testleri: Yıkama haslığı testi, su haslığı testi, sürtme haslığı testi, ter haslığı testi, ışık haslığı testi, ütülemeye karşı renk haslığı testi, klorlu su haslığı testi, deniz suyu haslığı testi, kurutma ve kuru temizleme haslığı testi vb.
  • Elyaf Analizi Testleri: Pamuk, polyester ve viskon gibi elyaf karışım oranlarının belirlenmesine dayalı materyal testleri.
  • Kimyasal ve Ekolojik Analiz Testleri: Azo boyarmadde analizi, ağır metal analizi, pH oran ölçümü, yardımcı kimyasal madde oranı ölçümü, fitalat ve formaldehit analizi vb.
  • Fiziksel Performans Testleri: Gramaj testi, yırtılma testi, aşınma (aprasyon) testi, patlama testi, boncuklanma (pilling) testi, dikiş kopma açılma mukavemeti testi, kumaş çekme kopma mukavemeti testi, hava geçirgenlik testi, su geçirmezlik (hidrofob) testi, buruşmazlık testi, statik elektriklenme testi, sertlik eğilme mukavemeti testi, yanmazlık testi, buhar sonrası çekmezlik testi, paslanma dayanımı testi esneklik ve uzama testi vb.

Performans Giyimde Hangi Kalite Kontrol Test Cihazları Kullanılır?

Performans kıyafetleri, dayanıklılık özelliğinin yanı sıra nem yönetimi, termal denge ve su yalıtımı gibi ek fonksiyonel özelliklere de sahip olmalıdır. Özel tekstil laboratuvarlarında gerçekleştirilen fiziksel testler ve performans testleri ile yüksek kalite standartlarını karşılayan ürünler elde edilir.

Performans giyimde; kumaş türü ve yapısı, kimyasal madde oranı, boyarmadde katkıları, haslık değerleri ve performans ölçümleri, kalite kontrol test cihazları ile analiz edilir. Performans giyimde kullanılan fiziksel test cihazlarını ve  fonksiyonlarını aşağıdaki listeden inceleyebilirsiniz.

  • TruRain: Islak veya yağmurlu gerçek kullanım şartlarında su iticilik özelliğinin test edilmesinde kullanılır. TruRain ile ceket, pardösü, yürüyüş ayakkabısı, koşu ayakkabısı, bot, sırt çantası, tente, güneşlik gibi dış giyim ve akseuarlar test edilebilir.

 

  • ProDry: Outdoor spor aktivilerinde teri emen ve hızlı kuruyan giysiler tercih edilir. ProDry, gerçek kullanım şartlarında teri emme, kuruma ve buharlaşma verimini ölçer. Futbol kıyafetleri, koşu kıyafetleri, fitness kıyafetleri, çoraplar, ayakkabı kumaşları ve genel kumaş kaplamaları test edilebilir.

 

  • AquAbrasion (James Heal): Performans dış giyimde su geçirmezlik ve ıslak ortamda aşındırma testleri, klasik yöntemlerle yapıldığında doğru sonuçlar alınamaz. AquAbrasion, gerçek kullanım şartlarının en hassas şekilde uygulanmasına imkân vererek en doğru sonuçların alınmasını sağlar. Su geçirmezlik özelliği istenen pantolon, sırt çantası, ayakkabı, yağmurluk ve parka gibi tekstil ürünleri test edilebilir.
  • WickView: Performans giyimde, spor kıyafetlerin ve outdoor kıyafetlerin nem emilim/dışarı atma (wicking) oranı önemlidir. Kullanılan kumaşların, vücuttaki teri giysinin dışına atma özelliğine sahip olması gerekir. WickView, performans kıyafetlerinin nem yayılım performansını, sıvı ve nem hareket ölçümü ile en hassas şekilde analiz eder. Futbol kıyafetleri, koşu kıyafetleri, fitness kıyafetleri, çoraplar, ayakkabı kumaşları ve su emici/yayıcı kumaş kaplamaları test edilebilir.

1973 yılında faaliyetlerine başlayan sektör lideri Aygenteks’in tüm fiziksel kalite kontrol test cihazlarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

İlginizi çekecek diğer yazılarımız:

Sürdürülebilir Tekstilde Kalite Kontrol Neden Önemli?

Tekstilde Kalite Kontrol Test Cihazlarını Kullanmak Neden Önemli?

Sağlıklı Kumaş Kanserden Koruyor

Yetersiz Kalite Kontrol Tüketiciyi Olumsuz Etkiliyor

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN