Performans Giyimde Dayanıklılık ve Konfor

10 Kasım 2020

Performans Giyimde Dayanıklılık ve Konfor

Yüksek performans giyim, binlerce yıldır özellikle askeri amaçlı geliştirilen bir tekstil konseptidir. İnsanlık tarihi boyunca daha çok çevresel koşullara ve darbelere dayanıklı olarak üretilen performans giyim ürünleri, son 70 yılda gelişen teknoloji sayesinde konfor sağlama niteliği de kazanmıştır.

Outdoor ve ekstrem spor giyim ile tehlikeli meslek grubu kıyafetleri, konfor ve dayanıklılığın baz alındığı performans giyim üretim kriterleri doğrultusunda dizayn edilir. Elyaf yapısından dikiş tekniklerine, örme tekniklerinden terbiye prosedürlerine kadar tüm üretim süreçlerinde performans giyime özel metodlar kullanılır. Yüksek standartların uygulandığı performans giyimde; fiziksel, çevresel, fizyolojik ve diğer tüm kriterlere yönelik kalite kontrol testleri uygulanarak uluslararası standartlara ulaşılması hedeflenir. Koruyucu tekstil ürünlerinin kalite kontrol testleri estetik, konfor, fonksiyonel performans ve mobilite kapsamında uygulanır.

Performans Giyimde Dayanıklılık Nasıl Sağlanır?

Performans giyim tekstil ürünleri; sert çevresel koşullara ve yoğun fiziksel aktiviteye karşı mukavemet göstermeli, dayanıklı olmalıdır. Performans giyimde dayanıklılık, koruyuculuk kriterlerine yönelik yapılan kalite kontrol testleri ile sağlanır. Tekstil ürünleri kullanım amacına göre termal koruma, kimyasal koruma, mekaniksel koruma, steril koruma, radyasyona karşı koruma, nükleer/kimyasal/biyolojik koruma ile yüksek görünürlük gibi koruma faktörleri çerçevesinde değerlendirilir. Performans giyimde dayanıklılık standartları, farklı kategorilerde uygulanan kalite kontrol testleri ile yakalanır.

Performans Giyimde Konfor Nasıl Sağlanır?

Global tekstil endüstrisinde en hızlı büyüyen sektörlerden biri olan yüksek performans giyim (HPA), hazır giyim kriterlerinin çok üzerinde standartlarda tasarlanır. İstenilen fonksiyonu karşılaması ve belli seviyede performans göstermesi  için özel üretim proseslerinden geçirilir. Vücut ısısını dengeleyen, terletmeyen, esnek, dış koşullara karşı koruyucu ve dayanıklı nitelikte olmasının yanı sıra konfor sunması da beklenir.

Performans giyimde konfor; su geçirmez, ter emen, nefes alan, hızlı kuruyan, solmayan, esnek, kullanımı kolay ve eko etikete sahip nitelikte üretim ile sağlanır. Yüksek performans giyim sektöründe, son yıllarda organik elyaf türlerinin yanı sıra nanoteknoloji devrimiyle birlikte akıllı kumaşların kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Suyu iten kumaşlar, kimyasal ve biyolojik ajanları tespit edebilen akıllı kıyafetler, sağlıklı antibakteriyel ajanların kullanımının yanı sıra nabız, sıcaklık ve tansiyon dahi ölçebilen giysilerin üretilmesi, tüketicilere en üst seviyede konfor sunulmasını sağladı.

Performans giyim tekstil ürünlerinde, dayanıklılık ve konfora ek olarak yüksek kalitede olması da beklenir. Tüketici beklentilerini karşılayan standartların yakalanması, kalite kontrol testlerinin doğru uygulanması ve yüksek teknoloji ürünü test cihazlarının kullanılması ile mümkündür. Performans giyimde konfor standartları, dayanıklılık kriterleri için uygulanan fiziksel kalite kontrol testleri ile elde edilir. Kalite kontrol testlerinde, dayanıklılık testlerinde kullanılan cihazlara ek olarak ProDry, WickView, TruFade IşıkSunChex Rh IşıkSolarbox 1500 Işık, Solarbox 3000 Işık, Crockmeter, DynawashWira Buhar SilindiriWascator CLS Yıkama MakinasıW555H Yıkama MakinasıGyrowash Yıkama, Perspirometer ve Renk değerlendirme kabini gibi yüksek teknoloji kalite kontrol test cihazlarından faydalanılır.

1973 yılından beri sektörde lider konumda olan Aygenteks; tekstil sektöründeki firmaların üretimde yüksek kaliteyi yakalarken en uygun maliyetle kâr etmeleri için  son teknoloji kalite kontrol test cihazları tedarik etmektedir. Yüksek kalite performans giyim üretimi kapsamında teknik yardım, periyodik bakım, kullanıcı eğitimi, kalibrasyon, yedek parça, kurma ve çalıştırma gibi hizmetler de sunmaktadır. Aygenteks'in tekstil sektörüne yönelik tüm kalite kontrol test cihazlarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Cihazlarımız hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.

BİZE ULAŞIN